Göteborgs Filmfestival

Äldre hbtq-personer berättar om sina liv på film

"Man skrattar och man gråter"
2:11 min

I dokumentären Regnbågens sång, som har premiär på Göteborgs Filmfestival, berättar äldre hbtq-personer om sina liv. Regissören Nasrin Pakkho vill med filmen synliggöra en dold del av svensk historia.

– Den del av svensk historia som inte har fått tillräckligt med uppmärksamhet. De människor som har kämpat. Allt som de har hört och sett, men de stod kvar och gjorde framtiden lättare för hbtq-personer, säger Nasrin Pakkho.

Filmen Regnbågens sång visar personliga och intima samtal med fem äldre hbtq-personer i Sverige, om händelser och upplevelser i en tid när homosexualitet nyss slutat betraktas som olagligt, men fortfarande klassades som psykisk sjukdom. Det ger en bild av hbtq-rörelsens framväxt i Sverige, om både motgångar och framsteg.

– Det finns flera olika berättelser. Man skrattar och man gråter.

En av de berättelser som Nasrin Pakkho blev mest tagen av, berättar hon, är en transkvinna som berättar om hur det var när hon var en liten pojke, som var väldigt omhändertagande av sin syster. Det uppfattades som konstigt, och typiskt flickigt, och ledde till att hon blev satt på mentalsjukhus.

– Då blev han satt på mentalsjukhus, och de ville göra så att han skulle bli en riktig pojke. Det var verkligen en grym historia.

Nasrin Pakkho vill med sin film inte bara uppmärksamma historien utan också de problem som hbtq-personer fortfarande möter i dagens Sverige.

– Sverige är ett fritt land, vi har bra saker. Men fortfarande finns ett mönster som upprepas om och om, och det handlar precis om att majoritetens makt inte ger plats till minoriteten.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Zinat Hashemi
zinat.hashemi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".