2014, Somalia, Foto: TT
Det somaliska bandylandslaget från Borlänge tävlar nu i VM i Irkutsk i Ryssland. Foto: TT

Från integrationsprojekt till bandy-VM

1:52 min

Det somaliska bandylandslaget, som startade som ett integrationsprojekt i Borlänge, har nu tagit sig hela vägen till bandy-VM i Irkutsk i Ryssland. Ahmed Kaysa Sadiiq, forward, har stora förhoppningar på mästerskapet.

– Det är en känsla man inte kan beskriva. Jag hoppas att vi kommer att vinna där också, säger Ahmed Kaysa Sadiiq.

Det började som ett integrationsprojekt i Borlänge i maj förra året, och nu spelar det somaliska landslaget i bandy-VM i Irkutsk i Ryssland. Tanken var att bandylaget skulle föra de somaliska flyktingarna närmare invånarna i Borlänge, men nu ska laget också representera Somalia i VM. Ahmed Kaysa Sadiiq säger att projektet har betytt mycket.

– Vi har nått en del av målet men vi kommer att fortsätta med det här. Det är en bra idé tycker jag. Vi har gjort en bra insats. I början trodde jag att det bara var en lek, ett skämt, men nu har det blivit seriöst, och vi fortsätter med det här.

Det somaliska landslaget från Borlänge är det första afrikanska laget som spelar i bandy-VM, och den unika berättelsen har spridit sig världen över. Brittiska BBC har sänt en dokumentär om dem, och lagets resa från att inte kunna stå på ett par skridskor till VM i Irkutsk kommer också bli en film med premiär senare i år.

Men det var länge osäkert om laget skulle hinna få visum i tid för att delta i tävlingen, men nu är de på plats i Ryssland. På måndagsförmiddagen spelade laget sin första match mot Tyskland. Även om laget gjorde ett mål så räckte det inte hela vägen då Tyskland vann premiären i bandy-VM:s grupp C med 22-1.

Ahmed Kaysa Sadiiq säger att det är overkligt att laget har tagit sig från Borlänge hela vägen till VM i Irkutsk.

– Det är en känsla man inte kan beskriva. Jag kan inte säga om vi kommer att vinna eller förlora, men vi är med och vi ska göra vårt bästa till 100 procent.

Markus Landén
markus.landen@sverigesradio.se

Isabelle Swahn
isabelle.swahn@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista