Skolval på Rålambshovsskolan. Foto: Jessica Gow/TT.

Ungdomar ska uppmuntras att rösta i EU-valet

1:21 min

Ungdomar deltar i lägre utsträckning än äldre både i nationella val och i val till EU-parlamentet. För att få fler att rösta lanserar Ungdomsstyrelsen nu appen Mitt Val 2014.

-- Vi hoppas att den ska vara en resurs och ett sätt för folk att hitta nya vägar in i EU-politiken helt enkelt, säger hon.

Ungdomstyrelsen tar fram en lärarhandledning som kommer någon gång i mitten på februari, vilken är en del av skolvalet som styrelsen också har ansvar för.

Appen kan användas av smarta telefoner och surfplattor och visar bland annat hur EU-parlamentarikerna verkligen röstar. Det går även att teströsta via appen och upptäcka sin politiska hemvist i 15 frågor som rör exempelvis kärnkraft, skatter, föräldraledighet och invandring, informerar Ungdomstyrelsen.

--Vi jobbar ju med unga särskilt, men jag tror att det är viktigt att alla förstår just att 60 till 70 procent av de beslut som tas i kommuner, de är redan beslutade på Eu-nivå. Så att om man vill påverka sitt liv och sitt liv lokalt så är det ganska viktigt att rösta i Europaparlamentsvalet, för det är där som ganska mycket avgörs. Och sakfrågor- vad är det för politik som egentligen avgörs på Europanivå? Är det miljö, är du intresserad av miljö? Ja men då måste du kanske gå och rösta, för att det är där som det avgörs), säger Vendela Engblom.

Det hela arrangeras på uppdrag av regeringen, men det är upp till varje enskild skola att avgöra om man vill vara med.

Loukas Christodoulou
loukas.christodoulou@sverigesradio.se

                                                                                   Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista