Daniel Assai avslöjar att SD har fuskat till sig pengar för en verksamhet som inte fanns. Foto:Privat

SD anklagas för bidragfusk

1:05 min

Sverigedemokraterna lurade till sig närmare 1,5 miljoner kronor i bidrag till ett kvinnoförbund som inte fanns, det säger Daniel Assai f.d kanslichef i partiet.

– Jag bara berättar vad jag vet och jag berättar hur det har gått till. Och jag säger att det fanns inget kvinnoförbund när det söktes. Jimmie Åkesson var medveten om det. Planerna var redan lagda innan de kopplade in mig. Jag kopplades in för att hindra skandaler, eventuell skandal eller problem. Och det berättar jag, vad jag varit med och jag har lagt fram alla dokumenten.

Bidraget söktes hos riksdagens partibidragsnämnden 2010. Daniel Assai lämnade SD eller uteslöts, enligt partiet, i början av 2013. Anledningen till att han gör de senaste avslöjandena är att han vill berätta för folk som röstar på SD vilken sort personer som styr partiet, säger han.   

– På samma sätt som jag har bidragit till att det här partiet har blivit så stor som det blivit nu, så tycker jag att jag har lika mycket ansvar att som politiker berätta sanningen till det svenska folket för att kunna göra ett avslut, säger han.

Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista