Kulturlista ska stärka litteraturen i Västra Götaland. Foto: Sigurður Ólafsson/Wikipedia

Lista ska stärka litteraturen

2:36 min

Västra Götaland kartlägger författare som skriver på andra språk än svenska. Tanken är att främja läsandet och stärka litteraturen som konstform.

– Att kartlägga alla publicister, författare, journalister och översättare med andra modersmål än svenska, och så småningom baserat på det, när jag har kartlagt hur många de är och var i regionen de bor, ska komma med åtgärdsförslag, säger Namdar Naser.

Namdar Nasers utredning är en del av ett större arbete som löper över tre månader. Kultursekretariatet i Västra Götaland har tittat över hela litteraturområdet och försökt hitta nya sätt att stärka litteraturen som konstform och öka läsandet i regionen.

Idén att lista kulturpersoner med utländsk bakgrund är inte ny. Exempelvis har Baker Karim, långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet, varit initiativtagare till The Black List - en lista som ska hjälpa filmsverige att hitta fler svarta skådespelare att anställa.

Eira Högforsen är regionutvecklare och ansvarig för litteraturprojektet i Västra Götaland.

– Just författare som skriver och publicerar sig på ett annat modersmål är väldigt intressanta för det är de som är mest osynliga av alla våra författare. De upplever att de har svårt att orientera sig i hela det kulturpolitiska bidragssystemet, till exempel. Det känner att det är svårt att hitta översättare och förlag. Ofta är det så att de säljer sig i sina hemländer, publicerar sig där, och många gånger med berättelser som skulle vara väldigt intressant för oss att översätta till svenska. Det är berättelser om hur det har varit att komma till det här landet och försöka hitta en roll här helt enkelt, säger hon.

Namdar Naser som utreder frågan åt kultursekretariatet kommer att intervjua författare i området fram till sommaren. Kartläggningen ska visa vilka personer det gäller och vilken typ av stöd de efterfrågar. Tanken är att listan ska fungera som ett underlag för politikerna och visa hur man kan lyfta ut författarna ur skuggan.

– Hur kan man lotsa dessa publicister vidare till relevanta kontaktytor, som myndigheter, organisationer eller annat. Hur ska man hjälpa dem att marknadsföra sig? Finns det möjligheter att förmedla förlagskontakter? Generellt, hur kan man hjälpa att synliggöra dem, säger Namdar Naser.


Mohamed Aghili
mohamed.aghili@sverigesradio.se

Isabelle Swahn
isabelle.swahn@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista