Foto: Bertrand Langlois/Scanpix.

Kritik mot Amnestyförslag om att avkriminalisera prostitution

1:37 min

Svenska Amnesty får många negativa reaktioner på förslaget från Amnestys internationella sekretariat i London om att avkriminalisera prostitution.

– Vi har haft många som har reagerat och varit oroliga för det här. Och vi har försökt tala om att det är de som ska besluta om det här, det är våra medlemmar som fattar beslut om sådana här policyfrågor, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

Det är inte bara Amnestys medlemmar som reagerat kritiskt på förslaget. Flera kvinnoorganisationer har också protesterat, och jämställdhetsminister Maria Arnholm kallar förslaget ”obegripligt". I förslaget från Amnestys internationella sekretariat i London står att avkriminalisering skulle ge de prostituerade ökad "hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet".

Elisabeth Löfgren på Svenska Amnesty konstaterar att det bara handlar om ett förslag och Amnestys alla sektioner i hela världen ska få säga sitt innan förslaget antas, ändras eller skrotas. Svenska Amnesty ska fatta beslut på sitt årsmöte senare i vår, säger Elisabeth Löfgren, och hon konstaterar samtidigt att man ännu inte har en åsikt i frågan.

– Amnesty har ingen policy vad gäller det här. Det här är alltså ett nytt förslag som kommer, och det är en fråga som vi inte alls har jobbat med tidigare. Vad det handlar om är att man vet att prostituerade är en grupp personer som är väldigt utsatta för övergrepp, de trakasseras på många håll, och det handlar också om deras rättigheter till hälsa och sjukvård. Många får inte vård för hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Det är det man vill titta på: hur kan man stödja dem, och då kan man ha olika vägar att gå. Och det är det vi ska diskutera i rörelsen, säger Elisabeth Löfgren, som är pressekreterare på svenska Amnesty.

Jurij Gourman
jurij.gourman@sverigesradio.se

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista