Nigerias president Goodluck Jonathan . Foto: TT

Nu finns det hopp för homosexuella från Nigeria

2:25 min

En nigeriansk medborgare som sökte asyl i Sverige på grund av sin homosexualitet har fått permanent uppehållstillstånd. Han är en av få nigerianer som av det skälet fått asyl i Sverige.

– Vi tycker fortfarande att det är godtyckligt och rätt osäkert. Det är fullt möjligt att få avslag på sin asylansökan fast man kommer till exempel från Saudiarabien. Det är det här som är grundkritiken mot Migrationsverket att det inte riktigt är ett rättsäkert system, säger Ulrika Westerlund förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter.

Den nigerianske medborgaren fick först avslag från Migrationsverket, sedan överklagade han till Migrationsdomstolen i Malmö som gav honom tillfälligt uppehållstillstånd. Därefter kom Migrationsverket senaste beslut som nu ger honom ett permanent uppehållstillstånd. Denna helomvändning kom efter att Nigerias regeringen vid årsskiftet skärpte lagstiftningen mot homosexuella. Men Ulrika Westerlund är inte säker på att Migrationsverket ändrar sin policy trots RFSL:s försök att öka personalens hbtq-kompetens.

– Migrationsverket bedömer varje fall för sig så det går inte att uttala sig generellt hur det går för andra asylsökande från samma land baserat på ett beslut från dem, säger  Ulrika Westerlund.

Fredrik Bejer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket säger till Sveriges Television att verket nu skickar ut en rättslig kommentar till alla handläggare för att se till att de tar hänsyn till den förändrade situationen i Nigeria. Han befarar att det finns en stor risk för förföljelse och då kommer det bli lättare för homosexuella från Nigeria att få asyl i Sverige, säger han.

En rapport från RFSL som publicerades i fjol visade att 41 av 44 hbtq-flyktingar från Nigeria, vars ärenden prövats i domstol under perioden januari 2010 till april 2013, fått avslag. Motsvarande siffra för ugandier var 50 av 58. Nu är den situationen på väg att förändras.

Men situationen i andra länder i världen är inte bättre, säger Ulrika Westerlund.

– Det finns massor med länder i världen där det är en svår situation för hbtq-personer. Nu har det varit ganska mycket fokus på Nigeria och Uganda, men det finns ett stort antal länder som har liknande lagstiftning. Det finns också länder i världen som har dödstraff, har haft det länge, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande vid Riksförbundet för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter (RFSL).

Hansjörg Kissel 
hansjörg.kissel@sverigesradio.se 

Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista