Nationalekonom Stefan de Vylder. Foto Casper Hedberg / SvD / TT.

Många farhågor trots goda vinster

Motstridiga tendenser i ekonomin
3:00 min

Flera av de företag som hittills släppt sina delårsrapporter, både banker och tillverkningsindustri, har trots hyfsad vinst meddelat att de kommer att avskeda anställda för att spara pengar.

– Jag tycker själv att  många företag som gör stora vinster borde i stället investera för framtiden, men man kanske är pessimistisk om framtiden och då satsar man heller på att dela ut till aktieägarna som har tjänat kopiöst mycket de senaste åren, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

Samtidigt som bolagen avskedar personal höjer de utdelningen till aktieägarna, något som kritiserats skarpt av fackföreningarna.

Det betyder att den svenska ekonomin visar motstridiga tendenser trots de positiva beskeden från vissa företag, säger Stefan de Vylder. Och  rapporten från Konjunkturinstitutet som presenterades idag ger en försiktig positiv bild av den svenska ekonomin.

Tillverkningsindustrin, detaljhandeln och privata tjänstenäringar bidrog till uppgången, medan indikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet samt hushåll backade något, enligt KI som räknar med på en tillväxt på 2,5 procent för 2014.

Stefan De Vylder tycker att man inte ska glömma att eurokrisen fortfarande spökar över de europeiska ländernas ekonomi samtidigt som de nya tillväxtekonomier som Kina, Brasilien, Indien med flera backar och deras valutor rasar och påverkar andra länders ekonomi, bland andra Sveriges export.

Den höga arbetslösheten är också en negativ faktor som utesluter så många från arbete och klyftan mellan rika och fattiga ökar, säger Stefan de Vylder.

– Vi kan se då att den utvecklingen att företaget rationaliserar, sparkar folk och slimar sina organisationer. Folk får jobba mycket mer än tidigare samtidigt som man avskedar. Det är ingen bra utveckling och det bäddar naturligtvis för problem på arbetsmarknad, men också personliga katastrofer för de som mister jobbet, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

Han pekar också på en annan tendens som har förstärks de senaste åren. Det är inkomstklyftan mellan fattiga och rika. Sedan 80-talet har skillnaderna accelererats i Sverige, säger han.

Man har avskaffat gåvoskatt , förmögenhetskatt och arvskatt. Det har gjort att de som har redan mycket fått ännu mer, säger nationalekonomen Stefan de Vylder. Som oroar sig över den optimism som präglar många analyser utan att titta på alla variabler som kan göra skillnader, säger han.

– Jag tror framförallt att att man ska vara försiktigt idag med att investera i aktier och sådana saker. Jag tror att vi står inför en väldigt besvärligt ekonomisk framtid i världsekonomin. Ta alla rapporter om att det går bra och att eurokrisen är löst med en stor nypa salt. Jag tror att situationen är allvarligare än vad många vill göra gällande, säger Stefan de Vylder, nationalekonom.

 Alberico Lecchini

alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".