1 av 2
Utrikesminister Carl Bildt intervjuad av Sveriges Radio Internationals reporter Zinat Hashemi. Foto:SR International
2 av 2
Demonstranter vid manifestation mot utrikesminister Carl Bildts resa till Iran. Foto: Zinat Hashemi/SR International

Carl Bildt avfärdar kritik mot besök i Iran

1:57 min

På måndag reser utrikesminister Carl Bildt till Iran, och blir därmed den första svenska utrikesminister att besöka landet sedan Anna Lindh var där 2002.

Relationerna mellan Iran och västvärlden och förbättrats sedan Hassan Rohani valdes till president förra året, och nu hoppas Carl Bildt kunna komma vidare på en rad viktiga områden.

– De nukleära frågeställningarna dominerar men vi har också behov av dialog om ett antal regionala frågor, det handlar om Afghanistan, det handlar om Syrien. Det handlar om att få igång en dialog om de mänskliga rättigheterna mellan Iran och Europeiska unionen. Där har vi en del positiva signaler, men vi har inte det hemma riktigt än, säger Carl Bildt.

Men det är just Irans fortsatta brott mot de mänskliga rättigheterna som fått många, inte minst exil-iranier, att protestera mot Carl Bildts resa. Iran är det land i världen, efter Kina, som avrättar flest människor, bara i januari verkställdes ett 40-tal dödsdomar.

Och samtidigt som vi intervjuade utrikesministern i riksdagen på eftermiddagen idag, demonstrerade exil-iranier utanför.

– Innan Carl Bildt reser till Iran borde man sätta upp villkor att regimen i Iran ska släppa alla politiska fångar, sluta med avrättningarna, men också terrorismen utomlands, säger Mojtaba Gotbi, en av demonstrationens arrangörer.

Men Carl Bildt avfärdar kritiken mot resan.

– Jag tror inte att det blir bättre för att man inte reser. Anna Lindh var där 2002, och då tror jag att läget för de mänskliga rättigheterna var ännu värre. Jag vet inte om det har blivit bättre bara för att ingen har varit där sedan dess, säger Carl Bildt.

Relationerna mellan Iran och väst har förbättrats mycket, efter att en internationell uppgörelse kom till stånd förra året om Irans kärnenergiprogram. Under sitt besök i Iran ska Carl Bildt föra samtal med den iranske utrikesminister Javad Zarif, och kanske också med president Rohani. Och han hoppas kunna skaffa sig en bild av det politiska läget inne i Iran.

– Jag ska inte ha för mycket förväntningar på en enstaka resa, men jag skulle hoppas att det som president Rohani säger att han avser att göra, att han också har stödet och kraften att genomföra detta i den iranska politiken, men det vet vi inte, säger utrikesminister Carl Bildt.

Zinat Hashemi
zinat.hashemi@sverigesradio.se

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista