Protesterna mot anti-gay lagen sprider sig över välden.. AP Photo/Dmitry Lovetsky/TT

Svensk elevkampanj angriper ryska antigaylagar

2:46 min

Rysslands antigaylagar skapar starka reaktioner i olika delar av världen. En av de svenska kampanjerna drivs från en skola i Östersund under namnet "Fuck you Putin".

– Det är många som tror att vi inte kan göra så mycket med att bara räcka fingret på en bild, men vi tror att om man är många och man går mot gemensamt mål så tror jag att vi kan göra väldigt, väldigt mycket genom och bara visa med en lite gest. Och det var väl det som var grunden till vad vi vill få fram. När man är många så får man fram ett budskap lättare, säger Frida Rönning, en av de sex eleverna som startade kampanjen på Storsjögymnasiet tillsammans med läraren Alee Farrohi.

Eleverna driver kampanjen via sociala medier och en hemsida. Läraren Alee Farrohi säger att kampanjen riktar sig den aktuella lagen, som förbjuder "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”," och inte mot landet eller Putin själv. Det är ett sätt att reagera på de systematiska förföljelser, våld, förnedring och den tilltagande homofobin i Ryssland.

– Ordet "fuck" är ett provocerande ord. Medvetet har vi valt det också för att det är ett begrepp eller gest som alla i hela världen känner till. Alltså "fuck you" är inte mot Ryssland, det vill jag betona, inte  mot Rysslands befolkning eller Putin i sig som person, utan det är mot hans politik och människosyn. Där är vi väldiga tydliga med att "fuck you" går mot det, säger han.

Alee Farrohi betonar också att kampanjen är inte ett skolarbete, utan ett initiativ till förmån för mänskliga rättigheter.  Det tog drygt två månader innan alla bitar fanns på plats, säger han. Men har de fått någon reaktion från Ryssland på kampanjen?

-- Nej, vi har inte fått någon reaktion från Ryssland alls. Det snarare tvärtom. Vi har fått reaktioner som har varit positiva. Inga negativa reaktioner från Ryssland. En del positiva reaktioner har kommit från Ryssland har kommit in där de ger sitt stöd åt kampanjen, säger han.

Frida Rönning säger att det har varit blandade reaktioner på kampanjen.

– Det är viktigt och belysa den här frågan och folk diskutera om det och höra vad vi tycker. Men mycket också mot att de tycker att det är ganska modigt gå mot en så pass person som har så mycket makt i världen och ifrågasätter det på det sättet, säger Frida Rönning, elev på Storsjögymnasiet i Östersund.

Shaho Aula

shaho.aula@sverigesradio.se

Alberico Lecchini

alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista