Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson/TT.

WHO: Cancer kommer att öka dramatiskt

4:07 min

WHO varnar för lavinartad ökningstakt av cancerfall i världen. Bakom ökningen står rökning, alkohol, sockerkonsumtion, solande och övervikt.

– Ja, cancerfallen i världen kommer att öka och man vet att 2032 så kommer 25 miljoner människor i världen att få en cancersjukdom. Och i dag beräknar man att det är 14 miljoner. Detta är alltså nästan en fördubbling av antalet cancerfall, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig vid svenska Cancerfonden om Världshälsoorganisationen, WHO:s rapport.

Elizabeth Johansson pratar om antalet nyinsjukna i cancer. Antalet sjuka är naturligtvis ännu mer skrämmande. 32,6 miljoner människor i världen har under 2012 levt med cancerdiagnosen i över 5 år. Antalet dödsfall var drygt 8 miljoner.

 – Och den största ökningen ser vi i u-länderna varefter de anammar en mer västerländsk livsstil med rökning, alkoholkonsumtion, ohälsosamma matvanor, så ökar också cancerfallen, säger Elizabeth Johansson.

Fattiga och medelinkomstländer står inför en stor utmaning. Men även de rikaste länderna får kraftigt ökade sjukvårdskostnader, skriver WHO. Hurdan är situation hos oss i Sverige? Under 2012 rapporterades i landet  57 270 fall av elakartad cancer vilket ligger i nivå med året före. Av dessa fall har 45 413 personer fått en cancerdiagnos för första gången.

 – Vi vet att av oss som lever i Sverige så kommer en av tre att drabbas av en cancersjukdom. De allra flesta har hunnit bli 65 år då. Men i Sverige ökar cancerfallen mellan en och två procent sett på en 20-års period. Och de vanligaste cancerformerna är bröstcancer för kvinnor och prostatacancer för män. Men den cancersjukdom som de flesta avlider av det är lungcancer.

Elizabeth Johansson från Cancerfonden påminner precis som WHO:s experter om att vi kan komma långt med förebyggande arbete. Med en hälsosam livsstil skulle vi kunna minska cancerfallen väldigt mycket, säger hon. 

– Och det som man kan göra själv är att leva någorlunda hälsosamt: att inte röka, om man dricker alkohol begränsa det till högst en alkoholhaltig dryck per dag om man är kvinna och till två om man är man. Och med en alkoholhaltig dryck menar man 10-12 cl vin eller motsvarande. Att vi är fysiskt aktiva minst en halvtimme varje dag, och då är det inte någon intensiv motion vi behöver utan en rask promenad är fullt tillräckligt. Att vi äter mycket frukt och grönt och fiberrik mat. Att vi drar ner på det röda köttet, till förmån för fågel och fisk och undviker livsmedel som är sött och inte har fibrer eller något annat nyttigt i sig.

Och just när det gäller oss i Sverige där antal malignt melanom och övrighudcancer ökar, är det bra att varna om solen, speciellt under perioden mellan kl .11 och 15, säger Elizabeth Johansson. WHO:s rapport oroar och det är nog meningen med den för att i många länder kommer hälsovårdsresurser att tömmas ut i fall vi inte förebygger, menar Elizabeth Johansson. Men är det inte så att en del siffror är ljusare - de till exempel som säger att överlevnad i cancer ökar?

– Ja i Sverige ökar överlevnaden väldigt bra och den Svenska cancervården står sig väl i jämförelse internationellt. I mer resurssvagare länder så är inte överlevnaden alls så bra : man upptäcker inte cancersjukdomen tidigt, man har inte resurser för screeningprogram som vi har i Sverige, vilket gör att cancern upptäcks senare, man har kanske inte resurser för behandling och uppföljning som vi har, så det är ett väldigt stort problem i utvecklingsländerna.

Olgica Lindquist
olgica.lindquist@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista