Den officiella invigningsceremonin Burning snow för kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Foto: AnnaKarin Drugge / TT /

Umeå 2014 med fokus på samernas kultur

3:15 min

Nu är kulturhuvudstadsåret i Umeå igång. Fredagens öppningsceremonin lockade 55 000 besökare enligt preliminära siffror. Nu väntar ett år fullspäckat av aktiviteter på olika platser i kommunen.

-- Vi har flera inomhusaktiviteter. Vi har bland annat  Sveriges största inomhusfestival för musik som också är en stor satsning för ungdomar. Vi har stöttat olika föreningar och organisationer med resurser. De kan göra ännu mer aktiviteter under 2014. Så vi hittar inte på nya organisationer utan vi jobbar med dem som finns och de får utveckla för de finns kvar, säger Fredrik Lindegren, programgeneralen för Umeå 2014.

I det omfattande programmet är närvaron av samisk kultur tydlig. Ett exempel på detta är en nyöppnad utställning på Bildmuseet av Katarina Pirak Sikku med teckningar, fotografier, målningar, installationer och texter. Den heter "Nammaláhpán" eller "Kan sorgen ärvas?" och är en resa till det förflutna för att lyfta upp de övergrepp som samerna fick lida då.

– Vi fick inte prata samiska, lapps var lappspolitiken. Vi är ett väldigt studerat folk. Vi mättes, det har varit tvångförflyttningar, det har varit definitioner på samer som inte har stämt överens med verkligheten. Många av såna saker och vi har inte riktigt  prata om det heller, säger Katarina Pirak Sikku.

Det var det Rasbiologiska Institutet i Uppsala som i början av 1920-talet systematisk började studera samerna eftersom man trodde att de skulle försvinna.

– Vi sågs som en lägre stående ras. Vi var en utdöende stående ras. Vi skulle inte klara av att överleva, säger hon.

Och Fredrik Lindegren säger att han förväntar sig att under det här kulturåret ska samernas frågor tas upp och debatteras.

– Det är väl inget hemligt att den samiska kulturen är undanträngd när det gäller många frågor. Markfrågor, gruvnäring, etc. Så den samiska kulturen får ofta stryka på foten. Jag hoppas verkligen att kulturprogrammet i Umeå 2014 också tar och lyfter de svåra, tuffa frågor som är väldigt konfliktfyllda och att det här kan få utrymme för det. Att Umeå som kulturhuvudstad kan få den debatten också och fortsätta den, säger han.

Genom att undersöka samernas tillvaro och hitta gamla bilder så skapade konstnären Katarina Pirak Sikku ett samlat verk som visar hennes folk när övergreppen var som värst och hon kunde så småningom få en samlad bild av hur pass stor diskrimineringen var. Men samtidigt fann hon också något annat.

– Det var en historia som var lite skamfylld  och sorgligt också att det fanns ett system som gjorde så här. Men också bli av med ilskan mot det. Att förlika sig, säger kostnären Katarina Pirak Sikku.

Umeå 2014 har ett brett kulturprogram med inte bara samernas kulturfrågor utan sammanlagt 80 olika projekt som har skilda grenar med dans, teater, sång, konst och mycket mer.

För mer information:

http://umea2014.se/sv/

Jurj Gourman
jurj.gourman@sverigesradio.se

Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista