Utrikesminister Carl Bildt förevigar tisdagens presskonferens med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Foto: AP Photo/Vahid Salemi/TT.

Flera syften med Bildts besök i Iran

1:45 min

Det finns flera syften med utrikesminister Carl Bildts Iranresa, säger statsvetaren Idris Ahmedi. Även för regimen i Iran kan besöket vara viktigt av flera skäl.

– Det är mycket möjligt att man från den iranska regimens sida försöker skapa ett förtroende för regimen hos Carl Bildt, och att Carl Bildt i sin tur ska kunna påverka andra ledare i västvärlden så att man slår in på en annan bana mot Iran, säger Idris Ahmedi, statsvetare vid Stockholms universitet.

På det här sättet skulle Iran kunna slå in kilar i den koalition som USA skapat och som infört hårda sanktioner mot Iran, säger Idris Ahmedi. Och syftet är just att få till stånd lättnader i de sanktionerna. Men president Rohani kan också dra inrikespolitiska fördelar av besöket.

– Regimen kan utnyttja besök av denna dignitet för att sända en signal till den iranska befolkningen att regimen åtnjuter internationell legitimitet. Men särskilt då till den iranska oppositionen att regimen håller på att bryta sig ur sin diplomatiska isolering, säger han.

Utrikesminister Carl Bildt har sagt att han velat undersöka om den islossning som ägt rum mellan Iran och västländerna sedan valet av Rohani förra året, har ett bredare politiskt stöd i Iran. Men annat kan också ha spelat in, säger Idris Ahmedi. Både Frankrike och Tyskland står i begrepp att skicka stora näringslivsdelegationer till Iran, och även Bildt kan ha det svenska näringslivet i åtanke när ha reste iväg, tror Idris Ahmedi.

– Det kan vara så att svenska företag ser en möjlighet att investera i Iran i och med de förändringar som skett på senare tid. Men det kan också handla om personliga motiv, att det finns ett tillfälle för Carl Bildt att profilera sig som utrikesminister för ett litet land. Men det kan också vara så att han menar det han säger. Han vill testa om intentionerna från den iranska sidan är seriösa, säger Idris Ahmedi, statsvetare vid Stockholms universitet.

Hewa Abdelzadeh
hewa.abdelzadeh@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista