ABBA fick regeringens hederspris. Benny Andersson tog emot det av handelsminister Ewa Björling. Foto: Per Larsson/TT.

Regeringen prisar svensk musik som går på export

4:41 min

Housestjärnan Avicii, ABBA och Ten Music Group får regeringens musikexportpris.

Housestjärnan Avicii, som egentligen heter Tim Bergling, släppte sitt debutalbum "True" i höstas. Han rankas som en av världens absolut mest framgångsrika dj:s. Ett självklart väl, säger juryns ordförande Annika .

– Han har haft ett alldeles exceptionellt år, och står för så många olika saker som representerar det här prisets kriterier, så det var ganska självklart, säger hon.

Vid ceremonin på regeringskansliet i Stockholm delade handelsminister Ewa Björling även ut ett hederspris till ABBA. Priset mottogs av Benny Andersson som var glad över att få det.

– Jag tycker det är väldigt trevligt att vi har fått det här priset. Björn och jag har fått som låtskrivare tidigare ett par gånger, men ABBA har aldrig fått som grupp så det känns trevligt. Vi är glada för det hälsar de andra också, säger Benny Andersson.

Musikexportpriset har delats ut sedan 1997. Nytt för i år är ett hedersomnämnande för "insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering". Det gick i år till bolaget Ten Music Group. Handelsminister Ewa Björling säger att musikindustrin är mycket viktig för Sverige.

– Svensk musikindustri växer när det handlar om export och 2012 så stod den för 1,2 miljarder kronor, en ökning på 11 procent, vilket är väldigt glädjande, säger hon.

Bland tidigare års pristagare finns bland andra Björn Ulvaeus och Benny Andersson, Max Martin, Robyn och Swedish House Mafia. Förra året gick musikexportpriset till Shellback och hederspriset till Refused.

Dave Russell
david.russell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista