Samernas flagga. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Samer firar nationaldagen med protester

Många vill bojkotta Jokkmokks marknad
2:29 min

Gruvprospektering och Jimmie Åkessons (SD) besök på den traditionella marknaden i Jokkmokk ses av samerna som en provokation när de i dag firar nationaldagen.

– Jokkmokksmarknaden är en gammal samisk tradition som haft en väldigt stor betydelse för samerna genom åren. Men inför årets marknad ser allting helt annorlunda ut. Jokkmokks kommun är väldigt positiva till att starta nya gruvor och många samer kommer helt enkelt att bojkotta marknaden utifrån den aspekten. Och att dessutom Jimmie Åkesson besöker marknaden det är många som anser att det är väldigt provocerande, säger Jörgen Heikki, journlaist på Sameradion.

Det som provocerar samernas ilska inför Åkessons besök är Sverigedemokraternas utspel om att samernas renskötsel är ett privilegium, en exklusiv rättighet för samerna som är väldigt orättvis, säger han.

– De här privilegierna innebär att du ska vakta din renhjord i 40 grader kyla. Du ser hur dina renar dagligen dör till rovdjur, och på grund av att de svälter ihjäl man får höra nedsättande kommentarer. Du får se exploatörer komma och ta dina marker. Och att under de här omständigheterna prata om renskötsel som exklusiv med privilegier, det uppfattas om många som väldigt provocerande.

De frågor som samerna strider för i dag är bland annat renskötseln som de anser är hotat av olika ekonomiska intressen.  FN och Europeiska rådet har kritiserat Sverige för det här. Sametinget vill stoppa gruvprospektering tills Sverige lever upp till internationell folkrätt.

Men det finns vissa rättigheter  som samerna har fått erkända i grundlagen, till exempel att de är ett folk, det finns också ett folkvald samisk parlament, Sametinget, och språket har fått status som minoritetsspråk.

Samernas nationaldag firas över hela Sápmi, det vill säga i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Men marknaden är betydligt äldre, den firade 400-årsjubileum 2005.

– Ja, det betyder framförallt att samerna visar upp sin kultur på ett positivt sätt. Man får visa det bästa av sin musik, konst, matlagning och slöjd inför en stor internationell publik, säger Jörgen Heikki på Sameradion.

Peter Lindberg
peter.lindberg@sverigesradio.se

Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".