OS i Sotji har smygstartat. På torsdagen tog sig ett av de svesnka medaljhoppen till final; Sven Thorgren i nya grenen slopestyle. Foto: Pontus Lundahl/TT.

SOK hoppas att Sverige tar tio medaljer

6:24 min

Under dryga två veckor ska världens bästa vinteridrottare mäta sina krafter mot varandra i OS, där Sveriges officiella målsättning är att få 10 medaljer.

Efter två mycket lyckosamma vinterolympiader för Sverige hoppas ordföranden för Sveriges Olympiska Kommitté, Stefan Lindeberg, på nya framgångar i Sotji.

– De två senaste spelen har vi tagit 14 och 11 medaljer, det är de två första gångerna vi är över tio medaljer på ett vinter-OS, så det är historiskt bra resultat. Statistiskt ser det inte lika bra ut nu, man jag skulle inte vilja sikta lägre. Att etablera sig på den här höga nivån skapar en viss stolthet.

Tio medaljer är vad Sveriges Olympiska Kommitté satt upp som sin officiella målsättning för Sotji-OS. Det kanske inte låter som så mycket, särskilt som det alltså blev 14 svenska medaljer i Turin 2006 och 11 i Vancouver 2010. Men det har bara hänt vid fyra tillfällen i den olympiska historien att vi nått tio medaljer i ett vinter-OS. Så sent som i Nagano 1998 blev det bara tre svenska medaljer, lika många som i Lillehammer fyra år tidigare.

Vilka är då de största svenska medaljhoppen? Martin Marhlo som kommer att leda Radiosportens sändningar från Sotji, tror bland annat på de svenska curlinglagen, både på dam- och herrsidan.

– Det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor, som rär egerande världsmästare, är förstås också medaljaspirant här, även om det är ett helt annat lag med alla NHL-spelare med. Och sedan har vi haft väldigt många fina framgångar i den alpina världscupen under säsongen så här långt, så där finns det fem, sex namn som kan vara med och nosa på medalj.

Ja, trots att Anja Pärson inte är med den här gången – hon tog sex medaljer på tre vinter-OS – så finns det ovanligt många svenska medaljhopp i de alpina grenarna, och speciellt då i slalom. På herrisdan: Andre Myhrer och Mattias Hargin, men framför allt på damsidan: Maria Pietilä-Holmner och det största alpina medaljhoppet av alla: Frida Hansdotter. Efter åtta andraplatser i världscupen i slalom slog hon till i den sista slalomtävlingen före OS, i slovenska Kranjska Gora, och tog sin första världscupsseger i karriären. Bästa möjliga uppladdning inför OS, tyckte Frida Hansdotter själv.

– Ja, men det här känns ju fantastiskt skönt, otroligt skönt, att ha det här med mig i bagaget, och veta att jag kan vara bäst i världen när det gäller. Så det tar jag med mig och så ska jag njuta av och försöka leverera två bra åk den 21:e februari, då slalomen avgörs, sa Frida Hansdotter till Radiosporten.

Av de båda curlinglagen är båda meriterade. Herrarnas lag Edin är regerande världsmästare. Damernas lag Sigfridsson vann EM i höstas, och var VM-tvåa i våras.

Och så ishockeyn då, där många ger Sverige en hygglig chans att upprepa bragden från Turin 2006, där Sverige slog Finland i finalen och tog ett efterlängtat OS-guld. Nu finns kanske inga megastjärnor som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström längre, men ett starkt lag likafullt, konstaterar Radiosportens Martin Marhlo.

– Nu heter de stora stjärnorna Alexander Steen och Henrik Zetterberg, men vi kanske inte har den där riktiga stjärnglansen över dem. Men det är väl en klassisk svensk fördel. Vi ska prestera som lag och inte ha enskilda stjärnor.

Curling, alpint och ishockey alltså. Men det finns svenska medaljförhoppningar i fler grenar, påpekar Martin Marhlo.

– Det finns också några namn i längdåkningen, i skicross, och så har vi en ny sport också, slopestyle, som vi knappt känner till. Där finns det också svenskar som är med i den absoluta världstoppen.

Ja, det är premiär i OS-programmet för slopestyle, som körs både på skidor och på snowboard. Det handlar om att göra avancerade hopp och tricks i en backe och bland annat köra på trappräcken. De två största medaljhoppen heter Henrik Harlaut, han kör slopestyle på skidor, och så 19-årige snowboardåkaren Sven Thorgren.

I längdskidåkningen ser det lite tunnare ut än på ett tag, men Charlotte Kalla har visat god form inför OS. Och i skidskyttet står hoppet till herrarnas stafettlag och individuellt till Björn Ferry, som gjort några fina resultat på slutet.

Men det är inte bara de sportsliga prestationerna som uppmärksammats inför Sotji-OS. Mycket av rapporteringen har kretsat kring Rysslands antigaylagar, kring vidriga villkor för arbetare som byggt OS-arenorna, kring politiskt förtryck, och risken för terrorattacker. Radiosportens Martin Marhlo tror ändå att det kommer att gå att rapportera ungefär som vanligt vid stora idrottsevenemang.

– När det gäller säkerheten känner jag mig inte oroad, man brukar säga att själva OS-platsen är den tryggaste platsen på jorden med tanke på alla säkerhetskontroller. Så för min egen säkerhet är jag inte oroad. Sedan ska vi självklart rapportera ifall det uppstår politiska oroligheter, och om antigayfrågan och hela den saken. Och jag kan inte se att de kan hindra journalister att rapportera, det blir en omöjlighet. Nej, jag känner inte att det blir några svårigheter att jobba där, inte så här på förhand i alla fall.

Martin Marhlo, och Radiosporten kommer att sända uppemot tolv timmar varje dag under OS, som pågår mellan den 7 och 23 februari.

Stefan Lindeberg på Sveriges Olympiska Kommitté förstår att skriverierna runt OS också måste handla om andra saker än bara idrotten. Men för hans och SOK:s del ligger all koncentration på att skapa bästa möjliga förutsättningar för den svenska OS-truppen, som den här gången består av 106 aktiva.

– Jag känner mig själv trygg i att vi kommer att kunna skapa oss en bra miljö för vårt lag. Och jag hoppas också att de ska känna lust att åka till OS för att leva sin olympiska dröm.

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se

Kris Boswell
kris.boswell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista