Assyrier och Turkar har olika åsikter om det som inträffade 2015. Här demonstrationer mot ett av de turkiska statsbesöket från 2008. Foto: Tobias Lundgren/TT.

Botkyrka vill inte bekosta Seyfo -monumentet

"Det här är naturligtvis en svår fråga"
2:47 min

Ett medborgarförslag om ett minnesmonument för att hedra offren för de förföljelser som drabbade kristna folkgrupper i det forna Osmanska riket har väckt känslor i Botkyrka kommun söder om Stockholm.

Efter många ord "för" och "emot" och ageranden från olika håll – även från Turkiet som förnekar att folkmordet 1915 ägt rum – beslutade Botkyrka kommun nyligen att inte uppföra monumentet. Fullmäktige ser dock inga hinder för enskilda initiativ. Jens Sjöström (S) är vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det här innebär inte direkt bifall till själva medborgarförslaget men samtidigt säger det att kommunen inte kan bekosta det men kommunen kan möjligtvis ge tillstånd att sätta upp ett minnesmärke.

Jens Sjöström är inte förvånad för att det blivit så mycket diskussion kring det påtänkta monumentet. I synnerhet när det gäller medborgarna med assyrisk-syrisk och turkisk påbrå som fortsatt att visa sina ståndpunkter även efter att kommunen tillkännagett sitt beslut. Så här säger två Botkyrkabor som har olika åsikter i frågan:

– Detta är ett öppet sår som har följt med oss. I det öppna såret strös fortfarande salt i och med det här förnekandet.

– De påstår att turkar 1915 har dödat syrianer, men det är inte sant, säger två Botkyrkabor med olika åsikter om vad som hände 1915.

Botkyrka kommun valde alltså av tydliga orsaker en mellanväg och beslutade att inte bekosta, bygga eller upplåta tomt till ett minnesmärke för att hedra offren för den så kallade "Seyfo", det vill säga det som kristna i området kallar för folkmord medan Turkiet förnekar händelsen.

– Man ska ha respekt för de människor som bor i vår kommun. Min önskan är att vi ska se till att bygga en interkulturell kommun där man lever i respekt och tolerans och delar varandras vardag. I den vardagen är det också viktigt att säga att: ja, det finns naturligtvis en historia att göra upp med. Men det finns också vår gemensamma framtid att bygga. Och i den framtiden går våra barn i gemensamma skolor, där bor våra äldre i gemensamma äldreboenden, och där jobbar vi dagligen sida vid sida på våra arbetsplatser. Så Botkyrka är en kommun som alltid måste hålla ihop och där alla människor måste få plats, säger Jens Sjöström (S), vice ordförande i styrelsen för Botkyrka kommun.

Att kommunen samtidigt ger grönt ljus till att privata aktörer ansöker om att bygga minnesmärket på privat mark, till exempel på kyrkans mark, togs – att döma av det vad båda sidor utryckte på torget – emot rätt så positivt.

– Det kan de göra som individer, de kan bygga och bekosta det själva. Jag vill inte att de ska börja bygga monumentet för skattebetalarnas pengar.

– Detta är en halvseger för oss, det kan man säga, säger till slut en halvnöjd syrian. På kommunen är de dock helt nöjda med beslutet.

– Det här är naturligtvis en svår fråga. Och den väcker känslor. Men jag tror också att många av de här människorna känner varandra, umgås i andra sammanhang, och det kommer att gå alldeles utmärkt i framtiden, säger viceordförande i Botkyrkans kommunstyrelse, Jens Sjöström (S).

Olgica Lindquist
olgica.lindquist@sverigesradio.se

Beşir Kavak
besir.kavak@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".