Kommer du att följa vinter-OS i Sotji?

2:19 min

Nu drar vinter-OS i Sotji igång. SR International har undersökt intresset för OS bland stockholmarna.

– Jag kommer definitivt att titta. Innan det drar igång så känns det som att vi har inte så många medaljhopp. Men om man kunde få en tidig medalj eller en tidig svensk framgång, kan nog bidra till intresset. Annars är det väl hockeyn som blir riktigt kul. OS-hockey är för mig kanske det stora nu när vi inte har några andra klara guldhopp, säger en man.

Att OS för första gången inte sänds på Sveriges Television utan uteslutande på Viasatkanalerna har också påverkat hur en del kommer att titta på årets tävlingar.

– Jag kommer bara titta på de normala sportsändningarna, alltså sportnytt och det.

Vilka sporter är du mest intresserad av?

– Det är hockey faktiskt, sen skidor såklart. Vi är en liten nation så att får vi ett guld ska vi vara nöjda, säger en annan man.

En kvinna vi möter kommer kanske att titta, om hon är hemma. Och då blir det skidskytte hon kommer att följa.

– Varför? Ja, det händer lite hela tiden. Inte som längdåkning. Det är så himla tråkigt, när det är 5-mil och sånt. Nej, det gillar jag inte, säger hon.

Vad tror du om Sveriges chanser då?

– Ja, de har nog ganska stora chanser tror jag faktiskt. Åtminstone få ett par guld. Och tjejerna har ju varit duktiga, så ja några medaljer.

Att OS hålls just i Sotji har mötts av stort motstånd från olika håll mycket på grund av det hårdnande politiska klimatet i Ryssland, där de kontroversiella anti-gaylagarna varit det som kanske upprört flest i Väst. Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om korruption och de dåliga förhållandena för arbetarna under OS-förberedelserna har mångas upprördhet förstärkts än mer. 

– Och sen har det ju kantats lite grann av de här diskussionerna kring vad som händer i Ryssland och idrottare och mänskliga rättigheter.

Vad tycker du om det då?

– Jag tror jag delar den känslan med de flesta svenskar att man har svårt att förstå lite grann av det politiska klimatet som är i Ryssland och man hoppas ju att det blir klara förbättringar. Kanske kan OS bidra till det, vad vet jag?

Fredrik Ramel
fredrik.ramel@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista