Forum för Levande Historia

Bråk om hur ordet Förintelsen används

"Förintelsen har blivit begrepp för ett skeende"
3:01 min

När Forum för levande historia talar om Förintelsen, så avses enbart nazisternas systematiska folkmord på det judiska folket. Men många romer, vars familj och släkt också drabbades av nazisternas grymheter, är kritiska till den snäva tolkningen.

– Nu har de definitionen att romer var offer för folkmord och termen Förintelsen har judarna monopol på, säger den romska aktivisten Diana Nyman.

Det var i samband med årets firande av Förintelsens minnesdag i slutet av januari som Diana Nyman reagerade på att begreppet Förintelsen i allt material från Forum för levande historia handlar om judar. När man talar om romer eller andra grupper som drabbades används andra begrepp.

I vissa fall har det lett till otympliga formuleringar, speciellt då fokus vid årets firande skulle ligga på just romernas lidande. Diana Nyman vill att samma begrepp ska gälla för alla offer.

– Det ska stå att romer också var offer för Förintelsen. Man pratar i dag om att Romerna var offer UNDER Förintelsen, och det är ju en helt annan definition. Det står också på deras hemsida att termen Förintelsen är reserverat för judarna. När det gäller romerna talar man om folkmord.

För många kanske den här diskussionen kan tyckas oväsentlig. Det handlar ju trots allt bara om ett ord. Men för romerna, som i århundraden trakasserats, förföljts och sedan utsatts för systematisk utrotning i Nazityskland, är frågan mycket viktig. Man vill inte åsidosättas en gång till.

Och de romska kritikerna får medhåll av Eskil Franck, som är överintendent för Forum för levande historia. Han har också reagerat och försökt ändra på definitionen, som går tillbaka till den så kallade Stockholmsdeklarationen år 2000. Det är ett officiellt dokument som sammanfattade en internationell konferens om Förintelsen i Stockholm.

Kunskapen om förintelsen har ökat, inte minst genom all forskning. När man förut talade om Förintelsen, så tänkte många automatiskt på det judiska folket, men idag vet man mer, säger Eskil Franck:

– För mig handlar det hela tiden om att utvecklingen har gått därhän att vi mer och mer gör Förintelsen till ett begrepp för ett skeende som på så vis står för ett paraplybegrepp.

Eskil Franck och hans medarbetare har kontaktat regeringskansliet för att få begreppet ändrat, men hittills utan framgång. Även när Radio Romano kontaktar den ansvariga handläggaren på Kulturdepartementet bekräftar hon att det just nu inte finns planer på att försöka få skrivningen i Stockholmsdeklarationen ändrad.

Och därför måste Forum för levande historia fortsätta att reservera begreppet för det judiska folket, säger han.

– Stockholmsdeklarationen har en speciell ställning. Den svenska regeringen har skrivit under, ratificerat och gått in under Stockholmsdeklarationen. Och så länge Regeringen står fast vid den, så är det den svenska hållningen och då är det formellt sett även Forum för levande historias hållning, eftersom vi är en myndighet under staten.

Adam Szoppe
adam.szoppe@sverigesradio.se

Luise Steinberger
luise.steinberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".