Soraya Post, Feministiskt Initiativ. Foto: Maria Hansson/Sveriges Radio.

Hon toppar FI:s EU-vallista: "En barriär har rivits"

Soraya Post tycker att Europa behöver feminism
1:25 min

I helgen valde Feministiskt Initiativ den romska människorättsaktivisten Soraya Post till partiets förstanamn i vårens Europaparlamentsval. Ett genombrott, kallar hon det själv.

- Jag känner mig väldigt hedrad. Och känner att jag fått ett stort förtroende. Och jag känner att i alla fall en barriär gentemot den romska gruppen har rivits, säger Soraya Post.

Det var på Feministiskt Initiativs valkonferens i Stockholm i helgen som de 200 ombuden fastställde partiets valsedlar till både riksdagsvalet i höst och till EU-valet den 25 maj. Dessutom spikades en valplattformn till EU-valet med tio prioriterade områden, bland annat frihet från våld och sexuell exploatering och en feministisk klimatpolitik.

Och toppkandidaten Soraya Post ser fram mot valrörelsen:

– De har visat mig sitt förtroende. Och jag kommer att göra allt för att driva feministiskt Initiativs frågor, som är för mänskliga rättigheter, mot rasism och diskriminering, för jämställdhet och alla människors lika värde, säger Soraya Post.

Soraya Post säger att det är en rimlig målsättning att partiet ska ta plats i Europaparlamentet efter valet. För det krävs att man få minst fyra procent av rösterna. Det behövs feministisk politik i Europa, säger hon.

– Europa har ett stormaktstänk, ekonomisk kris, en högerextrem politisk rörelse som stormar fram. Det ser mer och mer ut som 30-talets Europa. Det är skarpt läge, säger Soraya Post, förstanamn på Feministiskt Initiativs lista till EU-parlamentsvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".