Foto: Nick Ut/AP Photo/TT.

Informationsvecka ska lära vuxna hur barn använder media

"Det kan handla om källkritik på nätet"
2:27 min

Statens medieråd vill denna vecka belysa hur barn och unga använder sig av media i dag.

– Under denna vecka kommer vi att släppa olika rapporter kring barns och ungas mediaanvändning och vi kommer också att lansera helt nya verktyg för att de som arbetar med barn och unga som vill jobba just med media- och informationskunnighet, säger projektledaren på Statens medieråd, Martina Wagner.

MIK-veckan kallas den, där MIK står för media- och informationskunnighet. Målgruppen är vuxna som finns nära barn. Lärare, bibliotekarier, pedagoger och föräldrar – alla som kan stärka barn och unga i deras medievanor, säger Martina Wagner. 

– Medie- och informationskunnighet är kunskap om mediernas roll i samhället. Sedan handlar det om förmågor att kunna finna, analysera och kritiskt värdera information och att själv kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika media. Det kan handla om källkritik på nätet, det kan handla om att tolka och värdera bilder, olika källor och innehåll.

MIK-veckan sammanfaller med den internationella Safer Internet Day 2014, den 11 februari. Båda handlar om säkerhet på nätet. Vi bör öka kunskapen om hur man sovrar och väljer, hur man förhåller sig kritisk, hur man granskar och analyserar, säger Martina Wagner på Statens medieråd.

– Debutåldern är tre år för svenska barn att använda nätet. Och det är klart att det ställer krav på både samhället och på den individ som är ute och rör sig på nätet att man kan förhålla sig kritiskt att man granskar och tar medvetna beslut i sin medievardag.

Ytterst handlar det om demokrati, menar Martina Wagner - därför är det viktigt att kunskaper och verktyg sprids till alla grupper i samhället

– Nu finns de här verktygen och enorma möjligheter och potential med dem, både för individer och för samhället: för att just göra sin röst hörd, för att ta del av samhället, för att vara en aktiv samhällsmedborgare. Men vi menar också att för att det ska fungera så måste vi vara bättre rustade för att det ska bli en medveten användning, säger Martina Wagner som leder arbetet kring MIK-veckan. Den avslutas på fredag 14 februari då fokusen faller på spridning av hat via nätet.

Talib Yass
Talib.Yass@sverigesradio.se

Olgica.Lindquist
Olgica.Lindquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".