EU-minister Birgitta Ohlsson. Foto: TT/ montage: SR

EU-ministern: Ett sorgligt beslut från Schweiz

3:51 min

Att schweizarna på söndagen röstade ja till att begränsa invandringen från andra EU-länder är en besvikelse, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

– Nu kommer det ju finnas skäl att se över hur relationerna ska se ut mellan EU och Schweiz i framtiden. Och vi är ju inne i en fas nu där Europa kommer att behöva mycket mer av fri rörlighet för att kunna klara den här tuffa och globala konkurrensen. Och även om Schweiz inte idag är EU-medlem, så är de också väldigt påverkbara av omvärlden, för att behålla en stark ekonomi. Så jag tycker att det här var ett väldigt, väldigt sorgligt beslut, säger EU-minister Birgitta Ohlsson. 

Ja- och Nej-sidan var jämnstora i folkomröstningen, och det var med mycket knapp marginal som Ja-sidan lyckades hamna strax över 50-procentsspärren, med 0,3 procents övervikt.

Runt 80 000 EU-invandrare kommer till Schweiz varje år, främst från välmående länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Portugal. Den schweiziska regeringen måste nu börja omförhandla avtalet om fri rörlighet till och från EU-länder, som ger majoriteten av unionens invånare rätt att bosätta sig i landet.

Men Marita Ulvskog, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, tror att det kommer bli mycket svårt för Schweiz att driva igenom den här förändringen. Hon menar att folkomröstningsmetoden är väldigt svår att använda sig av i en globaliserad värld, där man är i ett ständigt utbyte med omvärlden.

– En folkomröstning som går ut på att människor i Schweiz ska kunna bestämma om de vill vara en del i den omvärlden eller inte, det är helt enkelt en helt orealistisk fråga. Den kan inte avgöras av en folkomröstning. Sen hur de kommer att arrangera det rent faktiskt, det är svårt att se idag. För de kommer inte att få vara en del av den inre marknaden, om de inte också har den fria rörligheten för människor, säger hon. 

Johnny Skalin sitter i EU-nämnden för Sverigedemokraterna. Han tycker att det är väldigt positivt att det finns ett land i Europa som tar demokratin på så stort allvar som Schweiz gör när de utlyser en folkomröstning om de stora frågor som berör människor. Och han är positiv till resultatet.

– Folket har gett sitt utslag, och det tycker jag att man såklart ska respektera. Jag tycker också att det är bra att man tar upp den diskussionen till debatt, inte bara i Schweiz utan i hela Europa. Hur vill vi att Europa ska se ut? Och hur kommer vi bäst tillrätta med de problem som finns? Uppenbarligen så tycker en majoritet av Schweiz befolkning att de här problemen är så stora att man måste göra någonting åt dem. Och då ska vi vara medvetna om att Schweiz är en väldigt stark ekonomi, och ändå så tycker de att man måste göra någonting åt den stora massinvandring man har till det landet, säger han.

Ja-sidan i folkomröstningen bestod politiskt av högerpartiet Schweiziska folkpartiet (SVP) som länge haft som främsta politiska mål att begränsa invandringen från EU-länderna till Schweiz. Övriga politiska partier och det schweiziska näringslivet kämpade för ett nej.

Många EU-kritiska och högerpopulistiska partier i Europa välkomnade resultatet i folkomröstningen, och det finns en oro inom unionen att Ja-segern ska ge övriga EU-kritiska partier i Europa medvind inför EU-valet i maj.

– Vi har redan en oerhört populistisk och främlingsfientlig EU-debatt i många EU-länder idag, och vi ser hur rasistiska partier skördar oerhörda framgångar och riskerar att öka mycket inför de kommande valen till Europaparlamentet. Så det här är väl tyvärr ett sorgligt tidens tecken i ett Europa där krafter som inte tror på alla människors lika värde och krafter som har intoleranta åsikter tyvärr växer sig ännu starkare. Och det är väldigt tråkigt, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista