Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Lagen om papperslösas rätt till vård ifrågasätts igen

Publicerat onsdag 12 februari 2014 kl 06.00
"Grupper som faller mellan stolarna"
(2:03 min)
Röda Korset ger vård åt papperslösa när alternativ saknas. Foto: Karin Tengby/Röda Korset/Scanpix.

Röda Korset kritiska till att många migranter exkluderas från rätten till vård efter att den nya lagen infördes i juli 2013.

 – Vi tycker att man ska utgå från vårdbehovet när man tittar på personer som kommer till sjukvården. Det är allas rätt till hälsa, men detta är också viktigt då det visat sig att man specifikt uteslutit vissa grupper, till exempel de som kallas EU-migranter, säger Eva Hall, vårdchef på Röda Korset.

Röda Korset, som tidigare välkomnade den nya lagen om vård för papperslösa, beklagar nu att den utesluter många från vården. När den nya lagen kom igång var vårdpersonalen trygg i att man kunde ge den vård som patienten behövde, säger Eva Hall. Men så småningom insåg man att flera grupper faller mellan stolarna. Det gäller till exempel EU-migranter, som saknar sjukförsäkringskort från sina hemländer. Deras vård ska egentligen bekostas av hemlandet. I de här fallen ställs vårdpersonal inför svåra etiska dilemman, säger Eva Hall.

– Problemet för vårdpersonalen blir ju att i stället för att titta på behovet av vård som är deras profession så ska de sitta  och fundera på vad har du på olika papper och har du rätt till detta.

Det blir en absurd situation, säger Eva Hall. Det orsakar onödigt lidande och i somliga fall för tidig död. Sverige har förbundit sig att respektera de grundläggande mänskliga rättigheterna, säger hon. Och därför hoppas Röda Korset på en ny lagändring:

– Det finns en regeringsutredare som följer hur den här lagen har slagit ut. Jag hoppas att det vi försöker lyfta finns med, nämligen att: Nu blev det ett problem. Lagen blev inte bra. Man bör se över den, säger Eva Hall, vårdchef på Röda Korset.

Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".