Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Förhoppningar på polissatsning i Stockholmsförorter

"Kan normalisera förhållandet till polisen"
3:22 min

Polisen satsar stort i Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby och tredubblar antalet poliser i områdena. Stadsdelsförvaltningen välkomnar fler närpoliser.

– Boende eftersöker fler synliga poliser, som också har möjlighet att komma de boende närmre i dialog. Och det är vad jag hoppas på med det här, att man mer ska normalisera förhållandet till polisen i vårt område. För vi märker tydligt att de som jobbar för närpolisen ju ofta har en annan relation med de boende, och kan utföra sitt uppdrag på ett annat sätt än om man inte arbetar i vardagen ute i våra områden, säger Michael Frejd, samordnare för brottsförebyggande frågor i Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning.

I april börjar 29 poliser sitt nya arbete i Södra Järva, det område i Stockholm där Tensta och Rinkeby ingår. Under våren och sommaren nästa år förstärks området med ytterligare 21 poliser, till totalt 75 personer nästa sommar. Området blir då det mest polistäta i länet, och det är den största polissatsningen någonsin i Stockholms stad.

En anledning till polissatsningen är oron över den växande gängkriminaliteten. Polisen bedömer att en grupp på 200-300 personer i Tensta och Rinkeby begår så pass mycket brottslighet att det hotar samhället, säger Elisabeth Anestad, polismästare i Västerort till Ekot.

– Det är ett antal unga och unga vuxna, och de livnär sig på kriminalitet. Och det är de som vi tror att vi absolut måste göra någonting åt för att vanliga medborgare ska kunna vistas ute som i ett vanligt samhälle, säger hon. 

Burhan Yildiz har bott i Rinkeby sedan 1987 och har arbetat länge i Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning. Numera är han också fritidspolitiker och sitter i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd för Folkpartiet. Han tror att polissatsningen kommer hjälpa till, främst när det gäller förebyggande arbete och att det kanske ger en avskräckande effekt till de som ägnar sig åt brott. 

– Det viktigaste är det här förebyggande arbetet. Vad är det som gör att folk blir kriminella? Vad är det som gör att folk säljer knark eller gör inbrott eller andra grejer? Så egentligen är det viktigaste det förebyggande. Och när man har flera poliser så kan man istället för att vara som en "brandsläckare" som man skickar när det händer saker, jobba innan saker och ting händer. Att man jobbar mer med förebyggande. Tillsammans med frivilliga organisationer, med stadsdelsförvaltningen, med andra myndigheter och sånt, säger han. 

Även Michael Frejd, som jobbar med brottsförebyggande frågor, lyfter fram vikten av att den kommunala verksamheten också funkar bra. Polisens satsning måste gå hand i hand med det sociala arbetet, menar han.

– Jag är ju väldigt glad över den här satsningen som staden gör i Tensta och i Rinkeby, med de unga män, som det oftast är, som vill lämna kriminaliteten. Och då har vi en sociala insatser-grupp för unga vuxna, som vi kallar det. Och den är typen av satsningar, kopplat till strukturerade aktiviteter, som jag tror jättemycket på. Så om polisen gör sin satsning är det ju oerhört viktigt att vi i kommunen också fortsätter med det här sociala arbetet. Det måste gå hand i hand.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".