Maryam Moghaddam. Foto: Berlin International Film FestivalA

Fast i Iran i ett år - nu kan hon få tillbaka sitt pass

0:48 min

Efter att ha suttit fast i Teheran i ett år har nu läget ljusnat för den svensk-iranska skådespelerskan Maryam Moghaddam.

I samband med utrikesminister Carl Bildts besök i Iran fick hon beskedet att hon kommer att få tillbaka sitt pass.

– Förra veckan fick jag beskedet om att jag kommer att få passet tillbaka. Men det är inte bestämt när. De sa att du kommer att få det tillbaka snart. Men det kan ta tid sa de. Jag hoppas mycket på att jag kommer att få det snart, säger hon.

Det var när Maryam Moghaddam reste till Iran för ett år sedan, som hon greps på flygplatsen och fick sitt pass beslagtaget. Hon förbjöds att arbeta och lämna Iran.

Bakgrunden var att hon gjort en av huvudrollerna i Jafar Panahis hyllade film "Closed Curtain", som spelats in i hemlighet i Iran eftersom Panahi är förbjuden att arbeta i Iran. Filmen hade just varit öppningsfilm på filmfestivalen i Berlin.

Maryam Moghaddam bor i Sverige, men har dubbelt medborgarskap, och hon har också arbetat som skådespelare både i Sverige och Iran. I Sverige har hon medverkat i flera uppmärksammade teateruppsättningar, bland annat på Göteborg stadsteater.

Och efter en lång väntan - har nu nu fått hoppet tillbaka om att återvända till Sverige.

– Det var alltid att "du ska vänta" och det är obestämd tid till domen. Men nu sa de att det gått ett år, och du kommer att få ditt pass och möjligheten att arbeta tillbaka. Arbetstillståndet alltså.

I Iran?

– Ja, och så kan jag åka hem, säger skådespelaren Maryam Moghaddam.

Mohamed Aghili
mohamed.aghili@sverigesradio.se

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista