Foto: Jessica Gow/TT.

Skärpning av lagar mot barnäktenskap välkomnas

4:15 min

Regeringen vill skärpa lagarna om barnäktenskap och tvångsäktenskap. Det välkomnas av Haideh Daraghi, debattör som länge engagerat sig i frågan.

– Jag tycker det är viktigt för de tjejer som befinner sig i farozonen just nu. Det är jätteviktigt och välkommet. Men, tyngden ska ligga på förebyggande arbete. Så att det inte ska behövas en sådan lag, att människor i Sverige ska förstå att det är fel att gifta bort ett barn. En lag utan upplysning är tandlös, säger Haideh Daragahi som är doktor i idéhistoria och samhällsdebattör.  

Och förutom att skärpa lagarna så har regeringen också tagit initiativ till ett nationellt kompetensteam, vid länsstyrelsen i Östergötlands län, som ska arbeta mot tvångsäktenskap och barnäktenskap, liksom mot hedersrelaterat våld och förtryck. De ska också stödja myndigheter och andra aktörer i både just förebyggande och akut arbete.

Enligt regeringens förslag ska det nya brottet äktenskapstvång införas. Idag kan det vara så att man gör sig skyldig till olaga tvång om man tvingar någon att gifta sig. Men nu skärps lagen så att det också blir olagligt att förmå någon att gifta sig genom att utnyttja hans eller hennes utsatthet. Det kommer alltså inte att krävas ett konkret tvång. Brottet ska kunna ge upp till fyra års fängelse.

Detta är självklart tycker Haideh Daragahi, och ger exempel på hur det ofta inte handlar om ett direkt tvång utan mer som en slags press eller manipulering från släkt och familj, som denna lagskärpning nu kan komma åt.

– Det ska vara olagligt att muta eller tvinga ett barn att gifta sig innan hon är fullt mogen. Tjejen tror ofta att det är som en fest, de vet inte alltid vad det betyder. Och familje förbereder dem och mutar dem med tanken på att de ska ha på sig vackra kläder, och det är som en lek, säger hon. 

Åldersgränsen för äktenskap föreslås blir absolut - 18 år. Därmed avskaffas dagens begränsade möjligheter för pojkar och flickor att få dispens från 18-årsgränsen. I dagsläget är det så att graviditet i vissa fall har kunnat ge dispens, men Haideh Daragahi tycker att det är mycket bra att denna möjlighet nu tas bort. Det ska inte vara någon skillnad beroende på vilken bakgrund man har.

– I ett samhälle där det finns möjligheter för ensamstående mödrar och barn, ska den här rädslan inte finnas. Det händer inte bara tjejer med utländsk bakgrund som lever under hot om tvångsäktenskap. Det finns så många fall i skolor där tjejer utan utländsk bakgrund blir gravida, före äktenskapsåldern, eller hur? 

Grundregeln ska vara att utländska barnäktenskap inte ska erkännas i Sverige, och inte heller fullmaktsäktenskap - det vill säga sådana som ingås utan att båda parter är närvarande. Men, ett erkännande ska vara möjligt om det finns synnerliga skäl. Tidigare har det krävt särskilda skäl, så det är en skärpning av lagen.

Regeringen vill också skärpa kraven på trossamfund och vigselförrättare, för att motarbeta äktenskapsliknande förbindelser där en av parterna är under 18. För att få rätt att utföra vigslar måste samfunden lova att inte utföra den typen av ceremonier, som leder till en typ av informella äktenskap, enligt regeringens förslag.

Detta är helt självklart, tycker debattören Haideh Daragahi. 

– Ofta händer det att vigsel har skett i religionens namn, utan att ha blivit registrerad offentligt. Och de väntar tills det är rätt ålder på tjejen för att registrera det. Det är som ett slags civilt äktenskap, och det är det som också ska förbjudas, och man ska se till så att det inte sker.

På torsdag överlämnar regeringen sitt lagförslag till lagrådet för granskning.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista