Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Första kraven på skadestånd skickas till Justitiekanslern

Publicerat torsdag 13 februari 2014 kl 09.48
Ett 50-tal ärenden lämnas till JK
(1:42 min)

Drygt 400 svenskar har vänt sig till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, för att få reda på om de finns med i Skånepolisens olagliga register över romer. I dag beslutar SIN att skicka över de första skadeståndskraven till JK.

– Vi kommer alltså att vid sammanträdet att besluta om att lämna över ett stort antal ansökningar om skadestånd från enskilda, säger Sigurd Heuman ordförande i SIN.

I den här första omgången handlar det om ett 50-tal ärenden. Det är anmälningar som skickats in till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och där nämnden gjort bedömningen att skadestånd kan komma ifråga. Det blir nu Justitiekanslern, JK, som kommer att ta ställning till om de registrerade verkligen har rätt till skadestånd. Hittills har en handfull ärenden kommit in direkt till myndigheten, men det är först nu som den stora anstormningen börjar, och hur lång tid det kommer att ta att handlägga ärendena vet inte Anna Skarhed, JK.

– Det kan vara så att vi behöver avvakta för att se till att göra det här på ett sätt som är rättssäkert, att alla ska behandlas lika. Men en annan modell är naturligtvis att vi kan börja handlägga de ärenden som kommer in ganska raskt. Och då handlar det om några månader som det skulle kunna klaras av på, säger hon.

Trots att det är drygt 400 personer som vänt sig till SIN, så är det bara en liten minoritet av alla de runt 5 000 som registrerats. Den misstro som registreringen skapat hos många romer gör att de inte vågat söka skadestånd. Men ännu finns det tid att höra av sig och ansöka, säger Sigurd Heuman på SIN.

– Det här kan fortsätta under en lång tid. Vi har alltså registret här och kan därför göra kontroller, och vi kommer att ha registret här så länge som vi bedömer att man behöver ha det, för att folk ska kunna få sitt skadestånd, säger Sigurd Heuman, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Veli Birjani
veli.brojani@sverigesradio.se

Rikard Jansson
rikard.jansson@sverigesradio.se

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".