Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Det är korta resor som gäller

3:29 min

Svenskarna reser utomlands som aldrig förr. 18,5 miljoner resor blev det i fjol vilket är mer än två resor per capita – och helst reser vi på en kort resa till Danmark.

– Framför allt vill vi komma bort från vår vardag. Sedan är det väldigt mycket sol och bad självklart, och även att träffa släkt och vänner.

Danmark är ju ”dejligt" säger Hans Remvig, rese- och turismanalytiker på föreaget Resurs som presenterat ny statistik om vårt resande, och nästan lika mycket dejligt verkar vara Spanien som hamnar på andra platsen bland svenskarnas favoritresmål.

– Det grundar ju sig tillbaka i tiden. När vi började resa mer utomlands - det var alltså när charterresor kom - och då var det Spanien man åkte till. Och vi har tagit Spanien till vårt hjärta. Så vi åker ju väldigt mycket till Kanarieöarna, till fastlandet och till Mallorca. Och många har också bosatt sig där, bland andra svenskar, så man åker ner och hälsar på släkt och vänner, säger Hans Remvig på resekonsultföretaget Resurs. 

Annars talas det så mycket om alla resor till Thailand, men på listan över Sveriges favoritländer när det kommer till resande, hamnar Thailand inte bland de tio i topp. Finns det överhuvudtaget på listan?

– Ja, Thailand finns också där men det är ett förhållandevis litet turistland om man jämför med de stora länderna. Vi har ungefär 350 000 resor till Thailand. Det har gått ner de senaste åren men ökat lite grann till i år.

Thailand är en mediefluga, menar Hans Remvig - det är bara lite mer än hälften av de som reser till USA som reser till Thailand.  USA är det enda land utanför Europa som tar sig in på tio-i-topplistan över svenskarnas resmål.

Vi väljer framför allt Danmark, Spanien och så Finland när vi ska resa utomlands på en privatresa. Men även affärsresandet ökade under förra året. Våra nordiska grannländer finns också med i toppen av den lista tillsammans med Tyskland och Storbritannien. 

De renodlade kulturresorna är fortfarande inte jättestora, men det behöver inte betyda att vi väljer bort kulturen när vi är ute och reser, betonar Hans Remvig.

– Åker man till Egypten åker man kanske att titta på  pyramiderna också. Det finns ju alltid i våra resor men det är inte själva huvudsyftet.

Val av resmålet styrs i mycket av valutan. Det är en av anledningarna att Turkiet har blivit ett allt populärare resmål. Hans Remvig räknar med att Turkiet kommer fortsätta att öka.

Vi reser även inom Sverige som aldrig förr.

– Vi alltså gör 42 miljoner övernattningsresor i Sverige. Och då går väldigt många av dessa resor just på att hälsa på släkt och vänner. Och då är det dessa resor inte heller så långa, utan våra släktingar och vänner de bor oftast ganska så nära.

Så när svensken reser då väljer den i både utlandsresornas- och särskilt i de inhemska resornas fall att resa kort, säger Hans Remvig på resekonsultföretaget Resurs.

– Just precis. Det är framförallt de korta resorna som är de viktiga. Och där har man också sina fritidshus som är också en viktig anledning för en resa.


Olgica Lindquist
olgica.lindquist@sr.se

Talib Yass
talib.yass@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista