Foto: Tobias Röstlund/TT

Statsepidemiolog: Svininfluensan nya säsongsinfluensan

2:20 min

Hittills har över 500 personer drabbats och minst tre dött av H1N1-viruset, svininfluensan.

 – Svininfluensan håller successivt på att bli vår vanliga säsongsinfluensa. Det händer efter varje större pandemi och det betyder att den från år till år skiljer sig allt mindre från den vanliga säsongsinfluensan. Den har fortfarande en tendens att drabba fler yngre människor med kroniska sjukdomar än den klassiska riskgruppen över 65 år. Äldre människor verkar nästan tvärtom ha lite grann av ett skydd mot den här influensan, säger Anders Tegnell, infektionsläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

2009 var året för H1N1-utbrottet, utbrottet av en influensa som skulle bli allmänt benämnt som svininfluensan. Nu är svininfluensan på väg att ta över som säsongsinfluensa och det finns två klara anledningar till det, menar Anders Tegnell.

– Immuniteten som vi fick genom den väldigt framgångsrika vaccinationskampanjen under pandemin börjar vi successivt nu tappa. Det är flera som är mottagliga för den här influensan än det var under pandemin och de första åren efteråt. Sedan så är det också så att det här viruset sakta håller på att trycka undan de andra virusen som cirkulerar. Därför blir den mer och mer dominerande.

Med vaccinationsdebatten om biverkningar färskt i minnet från senaste svininfluensa-pandemin, då det rapporterades om att barn drabbats av bland annat narkolepsi, finns en rädsla för att vaccinera sig. Rädslan är obefogad menar Anders Tegnell, då vaccinet som nu används inte är detsamma som 2009 och är beprövat under lång tid.

– Vaccinet som vi använder i de årliga vaccinationskampanjerna har använts sen 50-talet utan att någonsin ge några allvarliga biverkningar. Man kan få lite ont i armen efteråt ibland men ingenting allvarligare än så. Det finns ingen anledning att oroa sig för det.

 Kommer det bli en pandemi av det här?

– Nej, det kommer det absolut inte bli. Erfarenheterna talar för att det här kommer att bli en relativt lindrig säsong jämfört med hur årliga influensasäsonger kan se ut. Den kommer sent, vilket ofta betyder en lindrig säsong. Vi vet också från erfarenheter från andra länder att det här är inte riktigt har potential att sprida sig väldigt brett och få många allvarligt sjuka.

Fredrik Ramel
fredrik.ramel@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista