Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Foto: Björn Dalin

SR:s vd: Vi ska inte driva en åsikt

3:20 min

SR:s riktlinjer i samband med val gör att Soran Ismail inte kan vara programledare för Morgonpasset, eftersom han tar ställning mot ett parti.

– Eftersom vi är ett public service-företag så har vi speciella riktlinjer inför varje val, som handlar om att hitta en balans i bevakningen bland annat. Och om man som person vill ta ställning tydligt för eller emot ett parti, då kan man inte samtidigt ha en framträdande roll i ett av våra program. Det vill säga, man kan inte samtidigt till exempel vara programledare i Morgonpasset, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

I grundprinciperna för Sveriges Radio står bland annat att man ska värna om principen om alla människors lika värde, och ta avstånd från rasism.

Många menar att det är just främlingsfientlighet och rasism Soran Ismail tar ställning mot, inte just ett parti, hur ser du på det?

– Vi har ju ett tydligt uppdrag enligt demokratiparagrafen i radio- och TV-lagen, att om någon till exempel gör ett rasistiskt uttalande i våra program så ska vi bemöta det, och det gör vi hela tiden. Men i den här dialogen så har Soran Ismail tillsammans med sin chef kommit fram till att nu i valrörelsen så kommer han vara väldigt aktiv, mot ett specifikt parti. Och det är en annan fråga. Det betyder inte att vi inte belyser rasism av olika slag i Sveriges Radio. Utan det här handlar om en enskild person och vad han väljer att göra just under denna valrörelse. Och det är inte förenligt med att vara programledare i Sveriges Radio.

Cilla Benkö förtydligar att det alltså handlar om att Soran Ismails roll varit som programledare, och inte som medverkande gäst till exempel.

– Vi kommer ha många gäster, och vi kommer ha många röster under hela valrörelsen i våra program, som propagerar för alla möjliga partier, och så ska det ju vara. Sveriges Radio ska vara en stor arena där hundratusentals röster bryts, och där åsikter debatteras, och sen får lyssnarna själva ta ställning. Men Sveriges Radio ska inte falla i fällan att bli en åsiktsmaskin, vi ska inte driva en åsikt. Och har vi då programledare som är tydligt kopplade till en politisk profil, då blir det svårt att klara den balansen. Det är det det här handlar om.

Det är alltså inte så att Soran Ismail inte får höras alls i SR inför valet, utan om att han inte kan ha rollen som programledare. Cilla Benkö nämner som exempel att en dokumentär kommer sändas, som handlar om Soran Ismail och hans kamp mot främlingsfientlighet och rasism. Så han som person och hans åsikter kommer att få utrymme i Sveriges Radio, men inte som programledare i Morgonpasset.

Cilla Benkö tror att den här frågan blir så stor nu för att sublic service skiljer sig så mycket från resten av medielandskapet.

– Vi har väldigt många medieföretag som har en helt annan logik och ett helt annat sätt att jobba, där det är okej att vara en åsiktsmaskin, där man driver opinion på ledarsidor. Men public service har ju en annan roll i medielandskapet, och ska ha en annan roll. Vi ska vara en opartisk arena, vi ska låta de här rösterna få höras, men vi ska inte driva åsikterna.

Trots all kritik som kommer nu så tycker inte Cilla Benkö att det finns anledning att se över de här riktlinjerna.

– Det förekommer alla möjliga åsikter om Sveriges Radio, det gör det alltid. Jag menar, det är kontroversiellt att vi har public service över huvud taget, med den roll som vi spelar på mediemarknaden. Jag tror däremot att det är oerhört viktigt att vi håller fast vid våra grundvärderingar, och det är att vi inte är där för att driva på en opinion, eller trycka ner en åsikt i halsen på folk. Vi är där för att låta många röster höras i våra program, och så får publiken själva bilda sig en uppfattning.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista