Kritikstorm mot SR efter Soran Ismails "time-out"

3:43 min

Nyheten om att P3:s Soran Ismail inte fortsätter som programledare under valåret har skapat stor debatt. En av kritikerna är Expressens Gunilla Brodrej.

– Man måste lyssna på innehållet. Vad är det som går ut i Morgonpasset? Sitter Soran Ismail och propagerar mot Sverigedemokraterna i sändning? Nej! Däremot så är han en person som problematiserar rasismen i Sverigedemokraterna när han inte är i radio, någonting som Sveriges Radio visste redan när de gav Soran förtroende. Om man är rädd för vad Soran ska säga i Morgonpasset så kan man till exempel stoppa in en person till i programmet eller bjuda in politiker en gång i veckan fram till val. Man kan tillföra istället för att dra ifrån.

Sveriges Radios krav på opartiskhet innebär bland annat att programledare inte får ta ställning för eller emot politiska partier. Under valår skärps kravet ytterligare. Detta är anledningen till att Soran Ismail inte får programleda Morgonpasset i P3 inför valet, enligt Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Det var i podcasten Till Slut Kommer Någon Att Skratta som Soran Ismail berättade om att satts i "karantän", som han uttryckte det, på grund av sitt engagemang mot Sverigedemokraterna.

I en debattartikel i Aftonbladet klargjorde han sen att beslutet har tagits i samförstånd. Men han poängterar samtidigt att han tycker public services opartiskhet bli problematisk när man inte får ta ställning mot ett parti som till och med av granskningsnämnden beskrivs som främlingsfientligt. Gunilla Brodrej, kulturjournalist på tidningen Expressen, tycker att beslutet är beklagligt och menar att det finns fler exempel på public service-medarbetare som tagit politisk ställning utanför etern.

– Henrik Torehammar som ska leda valbevakningen i P3, det var inte så många år sen som han skrev ledare på liberala GT, och börjar man nosa i personalens demonstrationsvanor så kan du säkert hitta många som var i Kärrtorp och demonstrerade, så att Sveriges Radio har liksom dragit igång ett ohållbart kontrollprojekt som liknar åsiktsregistrering.

Att kravet på opartiskhet skärps inför vad som beskrivs som "supervalåret" visar på att Sveriges Radio är omoderna, menar Gunilla Brodrej. Att opartiskheten är central för public service håller hon med om, men att det ska råda vad hon kallar ett ”undantagstillstånd” mellan den 25:e februari och den 15:e september tycker hon är märkligt.

– Jag tycker att Sveriges Radio alltid ska ha höga krav på opartiskhet. Jag tycker däremot inte att det på grund av att det är valår ska inträda ett ”undantagstillstånd”. Det är ett väldigt märkligt och omodernt sätt att se på radion som medium, eftersom allt som sänds i radion finns i podcast-format. Det är fint som en idé på pappret, men i praktiken tycker jag att det är konstigt tänkt. Det är lite mossigt ärligt talat, säger Gunilla Brodrej.

Fredrik Ramel
fredrik.ramel@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista