Alice Babs 1962 & 2008. Foto: James J.Kriegsmann/SvD/TT & Ingvar Karmhed/TT.

Alice Babs berättar om sitt liv i musiken

15 min

Alice Babs är död – men hennes musik lever vidare. I en intervju bjuder hon på glimtar från sin enastående karriär och sina möten.

"Hela min känsla för musiken har byggts upp genom att jag lyssnat så mycket på honom. Hans musikskapande finns i min kropp och jag förstod direkt vad han ville när jag skulle sjunga saker", säger Alice Babs i programmet om sitt första möte med sin stora läromästare och idol Duke Ellington.

I den här intervjun från 2008 berättar hon också om sina samarbeten med andra av dåtidens största som Svend Asmunsen och Ulrik Neuman och svenska Charlie Norman, George Riedel, Bengt Hallberg och Arne Domnérus.

Hon berättar om hur hon i stort sett föddes med musiken i blodet. Pappan var stumfilmspianist och mamman sjöng och spelade med henne. Redan som 13-åring gjorde Alice Babs framträdanden i Stockholm, men ansågs för ung och fick återvända till hemstaden Västervik. Men på båtresan tillbaka träffade hon en dam som kom att avgöra hennes och familjens öde och som förde henne till Stockholm och det stora genombrottet med filmen ”Swing it magistern”.

När den här intervjun gjordes sommaren 2008 var Alice Babs 84 år och hade nyligen flyttat tillbaka till Sverige med sin make efter över 30 år i Spanien. Och också om livet där berättar hon.  

Intervjun gjordes dagarna innan Sveriges Television skulle visa Lasse Zachrissons dokumentärfilm om henne – Naturröstens hemlighet – något som också tas upp i intervjun.

Göran Löwing
goran.lowing@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista