FN:s emblem. Foto:Karin Lönnå/Sveriges Radio

FN:s mål för mödrar och barn utvärderas i Stockholm

"Även i Sverige finns saker kvar att göra"
1:59 min

I slutet av april hålls FN:s befolkningskonferens i Sverige, tjugo år efter Kairo där världens länder bland annat satte upp mål att reducera mödra- och spädbarnsdödligheten.

Utvecklingen inom området sexuell och reproduktiv hälsa har gått framåt, men även i Sverige finns saker kvar att göra, säger Alireza Javaheri, kansliråd på Utrikesdepartementet.

– Man måste hela tiden kämpa och inte ta frågorna för givet. Vi har även i Sverige haft debatter kring HBT-frågor och kring abort, och allt är inte perfekt. Man måste hela tiden ifrågasätta och ständigt komma vidare. Så är det även internationellt där jag tycker att vi ibland tar två steg framåt och ett steg bakåt. Men det gäller att kämpa på, säger Alireza Javaheri på UD.

För tjugo år sedan hölls FN:s befolkningskonferens i Egyptens huvudstad Kairo. 20 000 människor, allt från politiker världen över till tjänstemän från Förenta Nationerna deltog.  Konferensens deltagare satte då upp fyra mål som skulle uppfyllas fram till 2015.

Alla länder i världen skulle fram till det året se till att det fanns en grundskoleutbildning i landet och att även kvinnor skulle ha rätt till den även på gymnasie- och högskolenivå. Spädbarns- och mödradödligheten vid förlossningar skulle minskas och det skulle göras mer för att bland annat ge människor stöd i sin roll som föräldrar.

Nu, år 2014, är det dags för en ny konferens, denna gång i Sverige. Och här har det hänt mycket de senaste åren, det säger Katarina Lindahl som  som under åtta år var generalsekreterare inom RFSU, Riksförbundet för Sexuell Upplysning, och som fanns med i den svenska regeringsdelegationen till FN:s befolkningskonferens i Kairo 1994.

– Det som blivit påtagligt bättre är öppenheten. Att man kan prata om det. Idag kan unga människor ta hem sin partner och det värsta som kan hända är att föräldrarna blir förbannade för att man inte diskar te koppen på morgonen. Det är accepterat att unga människor har sex. Där tror jag att ungdomsmottagningarna har spelat stor roll, att dom finns och det är en fredad zon. Man behöver inte fråga mamma och pappa utan kan bara gå dit, säger Katarina Lindahl, tidigare generalsekreterare i RFSU.

Muhamed Ferhatovic
muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se

Loukas Christodoulou
loukas.christodoulou@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".