Foto: Fredrik Persson/TT.

Regeringen vill höja kraven för godkänt på högskoleprovet

2:41 min

Utbildningsminister Jan Björklund vill höja kravet för godkänt till 0,5 för att säkra att studenterna klarar en högre utbildning.

– Det är väldigt många som har kommit till framförallt lärarutbildningar som har alldeles för låga förkunskaper och för liten förmåga att klara av högskolestudier. Universitet-  och högskolerådet, som är den myndighet vi har som ansvarar för antagningar, föreslog 0,4 som gräns för godkänt. Från regeringens sida vill vi höja till 0,5. Det är ett krav som vi bedömer att man behöver ha uppnått för att överhuvudtaget klara av att genomföra en högskoleutbildning, säger utbildningsminister Jan Björklund till Ekot.

Bakgrunden till regeringens förslag att höja kraven för godkänt på högskoleprovet är bland annat att det 2012 kom in 123 sökande på lärarprogrammet med endast 0,1 i poäng i resultat. Förslaget ska enligt Jan Björklund träda i kraft 30 juni nästa år. SFS, Sveriges Förenade Studentkårer, kallar förslaget för en "särlösning" och menar att det tar fokus från kärnproblemen med själva antagningssystemet, som de menar är stängt och onödigt komplicerat. Bo Jansson, förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund, välkomnar istället förslaget och tror att lärarutbildningens status kommer att höjas.

– En höjning nu till 0,5 tycker vi är bra och våra lärarstudenter tycker också det. Det är viktigt för statusen på utbildningen och för yrket även fast den större delen av de studenter som har så låga värden på högskoleprovet som 0,1 ändå hoppar av inom ett år. Man har upptäckt att man inte har de förskunskaper och kanske inte heller det intresse som krävs från början. Det kanske inte har varit deras förstahandsval att bli lärare.

Bo Jansson får medhåll från Stefan Engberg, utbildningschef på högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Där införde man en antagningsgräns på lärarprogrammet på 0,5 poäng redan förra hösten. Han menar att det inte gjort att färre sökt sig till utbildningen.

– Ja, jag tycker att det är bra att lägga en lägsta gräns. Redan förra hösten införde vi en minimigräns på 0,5 på våran lärarutbildning och det ledde inte till att vi inte kunde fylla platserna. Det var en del som trodde det, men vår erfarenhet baserad på ett års antagning är att vi inte fick färre sökande utan tvärtom.

Fredrik Ramel
fredrik.ramel@sverigesradio.se

Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista