Foto: Abu Dhabi International Book Fair.

Sverigefokus på bokmässan i Abu Dhabi

"Det förnämliga med litteraturen är att man kan ta upp alla frågor"
3:10 min

Sverige är hedersgäst på den internationella bokmässan i Förenade Arabemiraten längre fram i vår. 

– Det är en god möjlighet att berätta om Sverige, att marknadsföra Sverige och att göra svensk kultur och svenskt kulturliv känt bland bredare folklager i både Förenade Arabemiraten och också i hela mellanöstern, säger Max Bjuhr som är Sveriges ambassadör i landet. 

Abu Dhabi International Book Fair har runt 200 000 besökare och anses vara en av de viktigaste bokmässorna i mellanöstern. Mellan den 30 april och 5 maj kommer Sverige ha en centralt placerad paviljong på mässan och förutom litteratur så kommer också andra delar av svensk kultur visas upp, som illustrationer, mat och musik. 

Sverige har tidigare haft aktiviteter på bokmässan, som förra året ett stort event med svenska poeter, och är också känt i Förenade Arabemiraten för bland annat Nobelpriset och för barnlitteratur, säger Max Bjuhr. 

– När man träffar skolbarn i Abu Dhabi så är exempelvis Astrid Lindgren inte helt okänd, inte heller Martin Widmark. Så det finns en kunskap, och vi har ju ett stort och välkänt bokförlag i Sverige som översätter en mängd titlar från  svenska till arabiska. Men att vara hedersgäst på bokmässan kommer också i sig medföra att vi kommer få ytterligare ett antal titlar översatta.

Ett tjugotal författare och illustratörer kommer delta på bokmässan, med litteraturuppläsningar, föreläsningar och kulturkvällar. Det blir mycket fokus på barnlitteratur, med till exempel just nämnda Martin Widmark, som skrivit de populära Lasse-Maja-böckerna. Och några av poeterna som deltar är Marie Silkeborg och Ghayath Almadhoun, palestinsk poet uppvuxen i Syrien, och som nu bor i Sverige. Tillsammans har de skrivit den uppmärksammade diktsamlingen Till Damaskus som nyligen gavs ut.

I praktiken är yttrandefriheten begränsad i Förenade Arabemiraten, men ambassadör Max Bjuhr har inte upplevt att det finns några begränsningar när det gäller vad som får tas upp på bokmässan.

– Det finns faktiskt ingen som helst känslighet. Utan vi hoppas på en bra mix av författare, och vi sätter inga ramar för vad författarna ska prata om, utan det bestämmer de själva. 

Förenade Arabemiraten är ett av världens rikaste länder, där medborgarna har tillgång till fri utbildning, vård och omsorg. Men landet får fortfarande kritik för att brista i respekten för mänskliga rättigheter, bland annat när det gäller situationen för landets gästarbetare.

Yttrandefrihet och mänskliga rättigheter kommer inte stå i fokus för Sveriges program på bokmässan, men kommer ändå tas upp på olika sätt, säger ambassadör Max Bjuhr.

– Det förnämliga med litteraturen är att man kan ta upp alla frågor, för litteraturen är gränslös. Då tänker jag geografiska gränser, men också gränser vad gäller frågeställningar som tas upp. Så i det att litteraturen och de olika böckerna kommer att diskuteras så kommer vi absolut att beröra frågor som rör mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Så det är ju på det sättet ett förnämligt forum att föra dialog om många olika saker.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".