Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Svenskar till fredsstyrkan i Mali

3:24 min

Forskaren Mats Utas framhåller att Sverige förutom Mali också skulle kunna göra mycket nytta i Centralafrikanska republiken.

Sverige har fått en förfrågan från FN och vill "besvara den i positiv anda" säger utrikesminister Carl Bildt till Ekot. Han informerade riksdagspartierna i utrikesnämnden på tisdagsförmiddagen.

Tuareg-rebeller och islamistiska grupper startade ett uppror i norra Mali 2012, och samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten. Franska trupper gick för ett år sedan in för att stabilisera läget, och med hjälp av afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. Nu försöker en FN-ledd styrka bidra till ökad säkerhet, och Sverige har ombetts bidra med en trupp inriktad på informations- och underrättelsearbete. För att skicka styrkan till Mali krävs ett riksdagsbeslut och regeringen arbetar med en proposition som ska läggas fram under våren. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger till Ekot att de är positiva till förslaget.

Det är osäkert när styrkan ska kunna komma på plats, bland annat beroende på regnperioden och att en bas behöver byggas upp, men utrikesminister Carl Bildt säger till Ekot att truppen troligen kommer att vara i Mali i åtminstone ett år.

Forskaren Mats Utas som är verksam på Nordiska Afrikainstitutet säger att en fredstruppinsats i Mali måste vara neutral, inte för politisk, för att lyckas. De har de franska trupperna delvis problem med, eftersom de är en del av den koloniala historien. På det sättet är Sverige en mer neutral part. Men det avgörande är hur mycket man kan och vet om konfliktsituationen i landet, och ännu mer - de lokala konflikterna. Och vad man kan bidra med om man inte har den kunskapen. Detta är särskilt viktigt när man ska jobba med just underrättelsearbete, som är det som Sveriges styrka väntas göra, säger Mats Utas.

Finns det risker för de länder som deltar i insatsen i Mali, att deltagandet kan provocera fram terrorhot från islamistgrupper på hemmaplan? Det skulle det teoretiskt sett kunna göra, säger Mats Utas, men menar samtidigt att det inte är särskilt troligt.

– Vad gäller det internationella terrorhotet så är Mali fortfarande ett så perifert område. Det är klart att det kan alltid hända någonting, men de skulle liksom fokusera på Frankrike om de hade någon kapacitet. Och det hade de gjort för länge sedan i så fall, och det har de inte gjort. Däremot kan man ju säga att det finns risk för de trupper som vi kommer ha i Mali. Det måste man utgå ifrån. Och om det inte fanns någon risk för dem så skulle de antagligen inte göra någon nytta heller. 

I Centralafrikanska republiken pågår en liknande konfliktsituation som den i Mali, och där tror Mats Utas att svenska trupper skulle kunna göra ännu mer nytta. Franska trupper finns även där, och har väldigt klara politiska och ekonomiska intressen enligt Mats Utas, som tror att Sverige skulle kunna utgöra en bra motvikt.

– Och det skulle man kunna få i den EU-trupp som det nu är meningen ska komma på plats där. Man skulle kunna göra en jämförelse mellan situationen i Centralafrikanska republiken och den i Mali, och säga att det antagligen är mycket lättare att förändra något i Centralafrikanska republiken, eftersom det är ett mindre land, en mindre befolkning och där det finns ett mindre intresse. Så att Sverige skulle verkligen kunna göra något i den konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista