Förstärkning på väg in på torget. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Ukraina kan mista rösträtten i Europarådet

2:51 min

Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix Lundin (M), som är i Ukraina som rapportör för Europarådet kommer föreslå att landet fråntas sin rösträtt.

– Den resolution vi antog i januari ställde två villkor. Om man bröt mot mänskliga rättigheter - vilket man har gjort när man använder våld mot sin egen befolkning - och om man går in med våld och övertar Majdan-torget, då har man brutit mot båda de här villkoren som vi ställde upp. Så vi kommer föreslå att deras rösträtt ska dras in. Det kan ju kännas som ett slag i luften, men det är ju den lilla makt vi har, säger Marietta de Pourbaix Lundin.

I slutändan skulle man också kunna utesluta Ukraina helt från Europarådet, säger Marietta de Pourbaix Lundin, men det ska mycket till för att det ska ske.

– Det är en väldig fördel för det ukrainska folket att vara med i Europarådet, för då kan de gå till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg och klaga, säger hon.

Rapportörerna har haft ett gediget program inplanerat, med möten med ministrar, presidenten, talmannen, överåklagare, oppositionsledare och civila samhället. Men hela programmet håller nu på att falla samman i och med den här akuta situationen som har uppstått, säger Marietta de Pourbaix Lundin. Det är nu högst oklart vilka av de inplanerade mötena som kommer att kunna genomföras.

– Jag är inte så säker på att presidenten vill träffa oss. Jag tror inte han vill höra vad vi har att säga till honom, eftersom han ju är ansvarig för att ha beordrat att Majdan ska rensas med våld. Vi kommer ju tala om att det här är helt oacceptabelt, att han har gått över alla gränser och har ett jätteansvar som den som har makten och har tillgång till 450 000 olika sorters poliser, att inte använda våld mot sitt eget folk på det här sättet.

Igår träffade rapportörerna NGO:s, representanter från civila samhället och tolv personer som blivit torterade av polisen. De var också på plats på Självständighetstorget, eller Majdan som det också kallas, på kvällen alldeles innan polisen gick in på torget med våld och satte demonstranters tält och fackföreningarnas hus i brand.

Enligt planen skulle de två rapportörerna i eftermiddag träffa oppositionspolitiker i parlamentet. Till dem vill de också framföra att man måste ha en dialog, men inte bara med presidenten och oppositionen utan också med det civila samhället, alla de som har varit på Majdan-torget.

Om de inte kan genomföra de planerade mötena kommer rapportörerna bland annat försöka besöka sjukhus och se till att inte folk kidnappas därifrån, som har skett tidigare. De kommer också att försöka ta sig till Majdan-torget även om det just nu verkar svårt att komma fram säger Marietta de Pourbaix Lundin.

Trots situationen nu så hoppas Marietta de Pourbaix Lundin att hon och hennes medrapportör kommer att kunna genomföra i alla fall en del möten i Kiev, och framföra att parterna måste tala med varandra för att hitta en fredlig lösning.

– Presidenten kan inte beordra att man skjuter på sin egen befolkning, och oppositionen och folk på Majdan måste få aktivt delta för att hitta den fredliga lösningen.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista