Jan Scherman. Foto: Drago Prvulovic/TT

"Media bör bli bättre på att syna utspelspolitik"

Jan Scherman: Partierna blir krassa och cyniska
3:32 min

Missnöjet och osäkerheten bland väljarna är stort, enligt undersökningen. Opinionsläget uttnyttjas cyniskt av politikerna vilket gynnar ytterlighetspartier, säger Jan Scherman, strategisk rådgivare på Aftonbladet TV.

– Ett parti gör en smart plan för ett utspel och planterar det elegant i några medier. Det är ju den där typen av processer som kan bli problematiska. Jag har ingenting emot att media gör en stor sak av att Löfven till exempel talar om att det är någonting som har gått sönder i Sverige, men det bör attackeras mycket mer kritiskt från media.

I en undersökning gjord av Novus som presenterades i tisdags konstaterades det att människor som ofta kommer i kontakt med sjukvård, omsorg och skola i stor utsträckning är nöjda personligen. Samtidigt visar det sig att få i den gruppen kan säga sig vara nöjda med välfärden generellt. De etablerade partierna följer opinionsläget på ett cyniskt sätt och det gynnar ytterlighetspartier, säger Jan Scherman.

– Jag tycker det finns ett obehagligt scenario i att väl etablerade partier, som tidigare präglats av sans och balans, nu ser att det lönar sig att föra missnöjespolitik. Jag tycker tyvärr att det brukar uppstå när det närmar sig val. Partierna blir krassa och rätt cyniska. Realpolitiska, om man ska vara vänlig. Då ser de vad som lönar sig och uppenbarligen så har Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet skördat stora opinionsmässiga framgångar genom att bedriva en tydlig missnöjespolitik, säger Jan Scherman,  strategisk rådgivare på Aftonbladet TV.

Nicklas Håkansson, statsvetare och media- och kommunikationsvetare verksam vid JMG i Göteborg och expert på politisk kommunikation, menar istället att det ökade stödet för ytterlighetspartier kan bero på att man från de större partierna missar vissa opinioner. Det kan antingen bero på att man inte fokuserar på de eller på att vissa frågor inte skiljer sig märkbart mellan blocken. Rådande forskning pekar på att just likheten mellan etablerade partier skapar större stöd för till exempel främlingsfientlig politik.

– Jag tror inte att just det handlar så mycket om i vilken mån partierna är opportunistiska i sig eller inte. Det kan handla mer om i vilken mån de större partierna lämnar fältet öppet genom att undvika att tala om saker eller är alltför överrens och därmed missar olika typer av opinioner.

Nicklas Håkansson håller dock med om att man i vissa frågor kan se tendenser hos de större partierna att agera efter opinionsläget. Internt använder sig många partier t.ex. av egna opinionsmätningar för att se hur vindarna blåser. En intressant fråga för demokratin är hur mycket ett politiskt parti ska agera efter opinionsläget och därmed säga sig lyssna på folket eller hur mycket man som parti istället ska agera opinionsbildare, menar Nicklas Håkansson.

– Det handlar hur opportunistisk man får lov att vara. Där finns en principiell fråga för partierna. Å ena sidan kan man säga att man lyssnar på folket genom att göra interna opinionsmätningar.  Men å andra sidan kan man säga att man ger upp sin opinionsbildande roll.

Fredrik Ramel
fredrik.ramel@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".