1 av 3
Niki läser persiska på Kärrdalskolan. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
2 av 3
Aron läser spanska. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
3 av 3
Janne Eriksson, rektor på Kärrdalskolan. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio

I dag firas alla modersmål - i Sverige och världen

3:08 min

Den instiftades av FN 1999. På Kärrdalskolan i Sollentuna är det många av barnen som har modersmålsundervisning.

– Jag vill själv gå och mina föräldrar säger också att det är bra. Så, lite både och, säger Niki, som är 8 år och läser persiska.

– Jag  själv är lite intresserad av att läsa spanska. Jag går dit med ganska stor intresse för jag vill lära mig. Man kan arbeta lite i andra länder, man kan studera i andra länder och det är alltid kul och resa, säger Aron, 13 år.

– Ja, jag läste ganska mycket för jag hade läxor varje dag. Det var ganska svår text för att de har andra bokstäver, ganska olika, säger Lidia, 8 år, som läser portugisiska.

Den internationella Modersmålsdagen instiftades vid UNESCOs generalkonferens år 1999 och sedan dess har dagen uppmärksammats på olika sätt världen runt.

Syftet är att skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner, en kunskap baserad på förståelse, tolerans och dialog, skriver UNESCOs på sin webbsajt. Det finns idag även en ökande medvetenhet om språkets roll för barnens utvecklingen.

Janne Eriksson, rektor på Kärrdalsskolan berättar att det finns 15 olika språk på hans skola och bekräftar att de flesta föräldrar tycker det är bra att deras barn lär  sig hemspråket.

– Ja, det finns stort intresse. De allra flesta föräldrar vill att deras barn ska få läsa modersmål i skolan.

Enligt Skolverket  talas det i Sverige idag mellan 150 och 200 olika modersmål. Efter svenskan är finskan störst. Ungefär 300.000 har finska som modersmål.  Många språk är mycket små - till exempel har bara ett hundratal personer i Sverige de afrikanska språken wolof och mandinka som modersmål.

Skolinspektionen har nyligen kritiserat många av landets kommuner för att de brister i modersmålsundervisningen, till exempel när det gäller minoritetsspråken på gymnasiet.

Men Sollentuna kommun ordnar så att hemspråkslärarna kan besöka varje skola som efterfrågas av rektorerna. Det är en bra service, säger rektorn Janne Eriksson.

– Det finns en instans i Sollentuna som sköter modersmålsundervisning och ser till att det finns lärare för de barn som ansöker, eller de föräldrar som ansöker. Och då kommer lärare till oss och får en schema som är lämpligt, och då får de sitta nånstans i skolan och har modersmålsundervisningen, säger han.

Forskningen visar att invandrarbarn som får undervisning på sitt modersmål klarar sig bättre i skolan, och de blir ofta också bättre på svenska, enligt Skolverket.

Årets tema för modersmålsdagen är informations- och kommunikationsteknik.

Zinat Hashemi
zinat.hashemi@sveriges.se

Alberico Lecchini
alberico.lecchini@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista