Jordgubbsförsäljare i Nockeby. Foto: Janerik Henriksson / TT.
TEMA UNGDOMSARBETSLÖSHET

Sommarjobb ökar chansen att få jobb efter utbildningen

1:54 min

Att sommarjobba ökar chansen för unga att få jobb efter avslutade studier. Det visar en studie från arbetsmarknadsinstitutet IFAU.

– Det är väldigt många som återvände till den arbetsplats där man sommarjobbade. Men det är också många som finner ett arbete på en arbetsplats, dit någon man lärde känna under sitt sommarjobb sedan har flyttat, vilket tyder på att just de här personliga kontakterna man får med andra arbetstagare under tiden man sommarjobbar kan vara en värdefull ingång till arbete, säger Oskar Nordström Skans, professor vid Uppsala universitet, och som har arbetat med studien.

Att kontakter är mycket viktiga för att få jobb är känt sedan länge. Men vad IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, nu visat är att även de kontakter som skapas vid sommarjobb - eller om man har ett extraknäck vid sidan av studierna - kan spela stor roll.

Och det är alltså inte bara så att man har större chans att få sitt första riktiga jobb på den arbetsplats där man sommarjobbat. Även personer som man lärt känna på ett sommarjobb, men som sedan bytt jobb, kan bidra till att man får arbete någon annanstans.

– Jag tror inte man se det som att arbetsgivarna generellt sett bara anställer de som de själva känner, utan mycket tyder på att arbetsgivarna också är villiga att anställa sådana som deras anställda känner, så det är inte nödvändigtvis att man börjar känna just chefen dit man går. Utan det kan räcka att man har kontakt med någon som redan är anställd och som av chefen betraktas som en pålitlig person, säger Oskar Nordström Skans.

Och att skapa kontakter, och bygga nätverk, är särskilt viktigt för unga som inte har egna kanaler in på arbetsmarknaden. Det kan handla om unga som väljer en annan yrkesbana än sina föräldrar, eller unga som befinner sig i en social situation där få är sysselsatta, säger Oskar Nordström Skans, till exempel i en del utsatta förorter.

Och för att öka chanserna på arbetsmarknaden för de här grupperna är det viktigt att utforma utbildningarna så att de studerande för möjlighet att skapa de här kontakterna, säger han:

– Om man bygger in den här typen av kontaktytor mellan ungdomarna och reella arbetsgivare när man utformar utbildningen, då kommer man att minska den typen av problem, säger Oskar Nordström Skans, professor vid Uppsala universitet och rapportförfattare.

Hewa Abdelzadeh
hewa.abdelzadeh@sverigesradio.se

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista