Fredrik Malm (FP) Fotograf: GUNNAR LUNDMARK / SvD / TT

"Vet inte om valen kommer att bli fria"

1:31 min

Folkpartiets Fredrik Malm hoppas på mer åtgärder mot våldet och är inte säker på att fredagens förhandlingar kommer att påverka det.

– Eftersom det har pågått så pass länge och blivit så infekterat, med nästan 80 döda senaste dagarna, litar nog inte oppositionen på vad president Janukovytj säger. Åtminstone inte förrän det hålls ett val och man har möjlighet att rösta bort honom. Nu annonserar man att det ska hållas val till presidentämbetet och det gillar folk. Baksidan är att man inte vet om de här valen kommer att vara fria, säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesman i Folkpartiet.

Polens utrikesminister, som förhandlar för EU:s räkning i Kiev, säger till Reuters att utvecklingen i Ukraina fortfarande kan förvärras, trots att nyval utlovats. Många demonstranter vill att Janukovytj omedelbart ska avgå, och tänker inte ge upp de ockuperade byggnaderna. EU:s påtänkta sanktioner kan dock ha en "tillnyktrande effekt" på utvecklingen, säger Polens utrikesminister, någonting som Fredrik Malm håller med om. Om man ska rikta sanktionerna mot president Janukovytj är dock en svårare fråga.

– Det kommer inte hjälpa Ukraina om man pressar landets president ännu närmare Moskva. Det måste finnas en öppning för att kunna föra en dialog med Janukovytj. Ingen vinner på att Ukraina i slutändan stöter sig ännu längre bort. Då är det bara Vladimir Putins famn de har att krypa in i, säger Folkpartiets Fredrik Malm.

Fredrik Ramel
fredrik.ramel@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista