Biståndsminister Hillevi Engström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen ser över biståndet till Uganda

Vill inte att hbt-personer ska bli syndabockar
2:21 min

Ugandas nya anti-homolag gör att Norge och Danmark stoppar sitt bistånd, men den svenska regeringen avvaktar, säger biståndsminister Hillevi Engström.

– Sådana här beslut tycker jag man ska grunda på fakta och på egna observationer och samtal och göra det på ett korrekt sätt, säger biståndsminister Hillevi Engström. 

Det var på måndagen som Ugandas president Yoweri Museveni undertecknade en ny lag som innebär att homosexuella i landet riskerar livstids fängelsestraff om de grips upprepade gånger. Allmänheten blir också skyldig att polisanmäla homosexuella.

Hillevi Engström säger att hon är chockad och besviken över beslutet som kränker och diskriminerar hbt-personer i Uganda. Den nya lagen har kritiserats från många håll, och både Norge och Danmark har meddelat att man tänker hålla på sitt bistånd till Uganda med anledning av den nya lagen. Men så långt är inte Hillevi Engström beredd att gå ännu.

– Jag är väldigt angelägen om att vi ska stötta det ugandiska folket och stötta dem som är förtryckta och mest fattiga, och jag vill också säkerställa att vi gör det på bästa sätt. Därför vill jag inte fatta några överilade beslut. Det kan tänkas att vi drar in hela det statliga biståndet, eller att vi drar ned delar av det. Det får jag återkomma till efter en noggrann analys. Och även efter diskussioner med hbt-rörelsen, dels på plats i Uganda men också i Sverige, om hur vi på bästa sätt ska kunna stötta människorna i Uganda. 

Det statliga biståndet - alltså det bistånd som går till regeringen i landet- utgör 28 procent av det totala biståndet till Uganda som uppgick till drygt 220 miljoner kronor ifjol. Ett beslut om den delen av biståndet väntar under våren, säger Hillevi Engström. Och hon menar att det kan finnas risker med att reagera så snabbt som Norge och Danmark har gjort.

– Jag har läst lite kommentarer från aktivister i Uganda, där det råder lite olika meningar så vitt jag kan förstå. Jag vill inte att hbt-personer ska bli utsedda till syndabockar, och först löpa risk att få livstids fängelsestraff för sin homosexualitet och sedan kanske bli straffade för att det ugandiska folket får mindre bistånd. Vi får göra en avvägning där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".