En aldrig sinande flyktingström i stort behov av hjälp. Foto: Mohammad Hannon/TT.

Insamlingsarbetet till Syrien går trögt

Lättare att samla in pengar till naturkatastrofer
3:29 min

Hjälporganisationer på plats vädjar nu till omvärlden att bistå med ytterligare resurser. Nu på måndag drar Röda Korset igång insamlingskampanjen "Maten är slut".

– Trots att det finns ett stöd från omvärlden med resurser, så är det inte nog. Vi behöver samla in mer pengar för att kunna köpa in mer mat, säger Elina Erlandsson, syrienhandläggare på Röda Korset.

Konflikten i Syrien är nu särskilt svår humanitärt. Landets produktion av mat har nått ett stopp och att gå och handla är knappt en möjlighet någonstans. Det råder också brist på poliovaccin, vilket framförallt påverkar de miljoner barn som är på flykt inom och utom landets gränser.  Kampanjen "Maten är slut" ska ytterligare uppmärksamma vad vi i Sverige kan göra för att hjälpa till.

– Som medmänniska i Sverige kan jag till exempel köpa ett matpaket för en månad för 385 kronor för en familj på 3 barn. Det är en konkret sak som faktiskt jag kan bidra med, säger Elina Erlandsson.

Finns det något problem med att ha öronmärkta bidrag?

– Nej, den informationen jag sitter på är via direktkontakt i Syrien där man hela tiden gör en behovsanalys att "i det här området så finns det absolut inga mediciner" eller "här har inte barnen fått en vaccinering mot polio på flera månader". Då är det dit vi styr vårt bidrag.

Jämfört med andra länder, hur står sig Sverige som bidragsgivare?

– Vi är en god bidragsgivare. Dels så har vi våra lokala föreningar över hela Sverige som har gjort ett fantastiskt insamlingsjobb och sen har vi också Sida som har stöttat svenska Röda korset med resurser till vårt stöd till Syrien.

Men det behöver göras mer?

– Absolut.

Ett problem som hjälporganisationer möter när det gäller att samla in pengar till långtgående konflikter som den i Syrien är att människor glömmer bort att behov av hjälp fortfarande finns. Elina Erlandsson säger att det är mycket enklare att samla ihop pengar till exempelvis plötsliga naturkatastrofer. Under hjälparbetet efter tyfonen på Filippinerna lyckades Röda Korset på två månader få ihop 60 miljoner kronor. Till Syrien har man lyckats samla in 20 miljoner på två år. Även Rädda Barnen, som också riktar hjälpinsatser mot de drabbade i Syrien, märker av de tendenserna.

– Ja, vår erfarenhet är att det är enklare med insamling till naturkatastrofer än väpnade konflikter och krig. Varför det är så kan jag inte svara på, säger Jesper Hansén, biträdande humanitär chef på Rädda Barnen.

Elina Erlandsson tror att det har mycket med möjligheten att kunna relatera till olika situationer att göra.

– Jag tror det handlar om närhet, att känna att "det där hade kunnat vara jag". Kanske är det så att man tror eller känner att en katastrof drabbar vem som helst, det har inte med en människoakt att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".