Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Hopp om bättre behandling för MS-patienter

3:17 min

Billigare och effektivare än de aktuella medicinerna mot aggressiv multipel skleros. Men det dröjer innan behandlingen kommer att erbjudas till alla patienter som vill ha den.

– Inom medicinen gäller att man skyndar långsamt och framför allt så gör man det därför att man vill vara säker på att man inte utsätter patienter för risker som kan innebära allvarliga konsekvenser, eller till och med död, säger Joachim Burman, neurolog och doktorand vid Uppsala universitet som deltar i projektet.

Den neurologiska sjukdomen multipel skleros innebär att inflammationer och ärr uppstår på nervtrådarna, vilket gör att impulser inte kommer fram som de ska.

Joachim Burman säger att Sverige delar denna försiktighet med andra länder som till exempel Italien, USA, Grekland och Brasilien med syfte att behandlingen ska testas ordentligt eftersom man måste se hur farligt det kan vara och effekterna på lång sikt som i dag fortfarande inte känns till.

I Sverige introducerades behandlingen på Akademiska sjukhuset i Uppsala år 2004 som "räddningsterapi" för patienter med aggressiv MS som inte svarade på traditionell MS-behandling, skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande. Behandlingen innebär att blodbildande stamceller från patienten tas ut när sjukdomen är i ett lugnt skede och ges tillbaka till patienten efter cytostatikabehandling.

Om framgången fortsätter som hittills blir det stora ekonomiska vinster för vården eftersom den är en engångsbehandling och för patienternas hälsa och välbefinnande, säger Joachim Burman.

– Det här är egentligen en billig behandling. I dag finns det väldigt många läkemedel. De läkemedlen är väldigt dyra, ungefär 200 000 kr per år. Och behandlar man i tio år så det har kostat 2 miljoner. Och den här blodstamstransplantationen som vi använder kostar på Akademiska i dag ungefär mellan 400 000  och 500 000 kronor, säger Joachim Burman som understryker att behandlingen sker vid ett enda tillfälle.

Nio av tio patienter som följdes upp i studien var fem år efter behandlingen helt utan återfall och en övervägande majoritet visade inga tecken på aktiv sjukdom. Resultaten är mycket hoppingivande och bekräftar att behandlingen kan ges på ett säkert sätt utan risk för allvarliga komplikationer vid centra med lång erfarenhet, skriver Akademiska sjukhuset.

Behandlingen behöver två viktiga saker – speciella apparater som kan samla blodstamcellerna som är det svåraste i processen, och en väldigt bra sjukvård som kan övervaka patienten. Något som Sverige kan erbjuda, säger Joachim Burman, och säger att forskargruppen jobbar för att behandlingen ska bli tillgänglig för så många som möjligt.

– Man måste göra det på ett sätt som gör att man inte utsätter människor för onödiga risker, det är därför det här tar tid. Jag vet att många är frustrerade över det och upplever att man bara blir sämre. Man får ändå se framtiden an. Vi är väldigt glada över att vi förmodligen kommer att kunna hjälpa väldigt många människor, även om vi i dag inte kan behandla precis alla, säger Joachim Burman, neurolog och doktorand vid Uppsala universitet.

 

 

 

FAKTA: MS

* En sjukdom i det centrala nervsystemet, orsakad av inflammationer och ärr på nervtrådarna i hjärnan och ryggmärgen som gör att impulser inte kommer fram som de ska.

* Inflammationerna kan uppstå på olika ställen i centrala nervsystemet. Vanliga symtom är känselrubbningar eller domningar, svårigheter med gång och balans och synbesvär.

* Oftast går sjukdomen i skov, det vill säga man har perioder med besvär. Med åren kan man bli sämre också mellan skoven. Vilka besvär man får och hur länge de varar varierar mycket från person till person.

* Sjukdomen är vanligast hos kvinnor, och de flesta som får MS är i åldern 20 till 40 år. Det finns ingen känd orsak till varför man får sjukdomen.

Källa: Akademiska sjukhuset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista