Foto: Fredrik Persson / TT

Oklart om vård till papperslösa

3:05 min

Även papperslösa har numera rätt att få "vård som inte kan anstå". Men när regeringen bad Socialstyrelsen att precisera vad det innebär, så har de nu fått till svar att det inte går att göra.

– Det här begreppet är inte användbart inom medicinen. Utan det är ett annat sorts ställningstagande som är mera juridik. Och då blir det också svårt att applicera det i en svensk vardag, säger Elis Envall som är utredare på Socialstyrelsen.

Det var vid halvårsskiftet ifjol som de nya reglerna började gälla om att personer som vistas i Sverige utan tillstånd ska ha rätt till vård och tandvård, enligt samma principer som asylsökande har rätt till det. Bland annat fick de papperslösa rätt till "vård som inte kan anstå" som det står i lagen. 

Regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att förtydliga vad det innebär för gruppen papperslösa. Men i sitt svar idag konstaterar Socialstyrelsen att det inte låter sig göras. Det går inte att göra listor på diagnoser som är akuta och där vård måste sättas in direkt. Diagnoserna kan yttra sig väldigt olika, och dessutom strider en sådan bedömning mot yrkesetiken, anser Socialstyrelsen.

Men vad är det man kan säga om den vård som papperslösa kan få?

– Propositionen var ganska tydlig med att det inte bara är fråga om att man ska få akut eller omedelbar vård, utan att det ska vara mer än det. Men det har inte varit möjligt att göra någon form av definition av detta, eftersom en diagnos för en patient kan vara allvarlig, medan den för en annan patient kan vara mindre allvarlig. Så vi har klart kunnat se att det är omöjligt att göra till exempel listor över diagnoser som kan anstå eller sådant som inte kan anstå, säger Elis Envall. 

Men vad innebär det här då? Innebär det att papperslösa ska ha rätt till precis samma vård som du och jag?

– Nej, det gör det inte. Vi kan inte säga det. Men vi kan inte ge en beskrivning av vad som är vård som kan anstå, och vad som inte är vård som kan anstå. Utan det är så att det måste göras en bedömning av en läkare eller en tandläkare om det här är någonting som är nödvändigt att göra. 

Men hur skulle du säga sig att det skiljer sig, den vård som landstingen ska ge till papperslösa och den som landstingen ska ge till dig och mig?

– Ja, det är väl i stort sett det som jag inte kan säga. Det vi har kommit fram till är att det går inte att ge ett definitivt svar på detta, vad det är för vård som kan anstå. 

Vad tycker du om att man använder sig av ett sådant här begrepp som är så svårt att definiera?

– Ja, professionen säger att det är olämpligt, och Socialstyrelsen har tidigare framhållit att detta fungerar inte för den här gruppen, säger Elis Envall, utredare på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista