Våldsam konfrontation provocerades av högerextremister i Kärrtorp. Foto: Hampus Andersson / TT /

Nynazister står inför rätta efter bråket i Kärrtorp

2:54 min

Rättegången mot de ledande aktivisterna inom Svenska moståndsrörelsen, SMR, efter bråket i Stockholmsförorten Kärrtorp i december kan bli ett hårt slag mot organisationen, säger Anders Dalsbro, redaktör på tidskriften Expo.

– För organisationen som sådan så är det här ett problem. För det är en väldigt liten organisation och om det skulle visa sig att flera av de här personerna som är ledande och deras aktivister åker in och blir inlåsta under en längre period, så blir det ju ett problem för organisationen. De är inte många utan det är en liten marginaliserad grupp som är väldigt aggressiv i sin framtoning men när det gäller antal aktivister så är det få. De är ju beroende av att ha så många som möjligt, säger Anders Dalsbro på tidskriften Expo.

Sju personer åtalades den 17 februari för våldsamt upplopp under den antifacistiska demonstrationen i Kärrtorp den 15 december. Totalt kommer ett 30-tal personer att åtalas framöver vid Södertörns Tingsrätt, nästan alla med koppling till SMR. Även en man aktiv i antifascistiska kretsar kommer att åtalas för att ha knivhuggit en av nazisterna.

Svenska Motståndsrörelsen, SMR, är en strikt hierarkisk organisation som helt öppet kallar sig nationalsocialistisk och som använder sig av våld som metod för att bekämpa sina motståndare. Den bildades i mitten av 90-talet och är sprungen ur en annan högerextremistisk organisation, Vit ariskt motstånd, en organisation som agerade för att bevara den vita rasen. Men SMR ville använda aggressivare metoder i sin kamp för ett nationell socialistiskt samhälle.

– Man uppmanar också sina medlemmar att vara förberedda fysiskt, att vara beväpnade och på språng när någonting sånt här händer. Men det är också så att organisationen i sig är revolutionär och man ser framför sig att även en samhällsomstörtning kommer att ske med tiden. Och då ska man vara beredd på att understödja den, och i deras egen utopiska framtidsvision är det då den här organisationen som ska stå beredd och ta över för att skapa ett nazistiskt nordiskt rike, som de ser det, säger Anders Dalsbro.

Han menar också att rättegången och samhällets svar på deras våldsutövning bekräftar för dem själva att de är i opposition mot det etablerade samhället. Man ser den etablerade makten också som ett hot som vill utrota den vita rasen i komplott med judarna.

Men hur ser chanserna ut att fälla dem i denna rättegång?

– Den bedömning man kan göra utifrån är väl ändå att åklagaren har ganska mycket kött på benen när det gäller det här fallet. Att det finns dokumentation på vad som hände, både i beslagtagna dokument och att man har också tittat på hur de innan planerade via sms sinsemellan. Det finns i alla fall mycket bevisning runt det här fallet, säger Anders Dalsbro, redaktör på tidskriften Expo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista