PYD-ledaren Salih Muslim på Sverige-besök. Foto: Besir Kavak/Sveriges Radio.

Kurdisk ledare från Syrien söker stöd i Sverige

2:59 min

Ledare för den kurdiska och kristna oppositionen har varit i Sverige och sökt stöd från svenska partier för sitt självstyrande område i den norra delen av Syrein.

Salih Muslim är ledare för det syriskt-kurdiska partiet PYD, och han skulle vilja se en tydligare svensk linje i Syrien-frågan.

– Vi förväntar oss att inte bara Sverige utan alla de skandinaviska länderna ska bli mer aktiva. Inte att bara följa de andras politik och vad de gör, andra västländer som USA och England, säger han.

I Syrien finns ett flertal oppositionsgrupper som bekämpar Bashar al-Assads regim, men också i hög utsträckning varandra. I norra Syrien har kurdiska grupper, tillsammans med kristna syrianer och kaldéer till exempel men också vissa arabiska grupper i området, skapat ett självstyrande område, där huvudmotståndarna idag snarare är islamistiska al-Qaida-inspirerade grupper som ISIS och Nusrafronten än regimen i Damaskus. 

Och det är för att samla internationellt stöd för sin vision om ett framtida decentraliserat Syrien, som Salih Muslim och hans kollegor nu har besökt Sverige. Han tycker att den svenska linjen påverkats för mycket av övriga västvärldens. Att få svenskt stöd skulle betyda mycket, säger han.

– För att Sveriges och de andra skandinaviska ländernas röst är mycket respekterade överallt. Så vi tänker att den politik som Sverige driver nu inte egentligen är Sveriges idéer och Sveriges politik. 

Läget i Syrien är instabilt. Det självstyrande området i norr är under tryck från olika arabiska grupper, jihadister och olika klaner, men också från Assadregimen. PYD, det kurdisk-syriska parti som dominerar i norr, är också systerparti med det terrorklassade PKK i Turkiet. Den svenska journalisten Aron Lund följer Syrien nära, och att självstyret i norr tolereras av Assadregimen tror han beror på krigets realiteter - att det just nu finns värre och farligare fiender.

– På lång sikt har en regim ledd av Baathpartiet och familjen al-Assad inga planer på att lämna ifrån sig makten i syriska Kurdistan heller, så även om man tolererar den utvecklingen i viss mån nu, så är det inte något som kommer hålla i längden tror jag. Allting är väldigt mycket uppe i luften just nu, säger Aron Lund.

Men det är inte bara för att försöka påverka svenska politiker som Salih Muslim, partiledare för PYD, besöker Sverige.

– Det finns många kurder här, så de kan samarbeta med kurdiska organisationer, de kan engagera sig i kurdiska partier, för att lära känna den sanna demokrati som vi försöker införa i våra områden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista