Jan Selling, historiker och forskare vid Uppsala Universitet. Foto: Peter Lindberg/Sveriges Radio.

Historiker kritisk till vitbok om romer

2:39 min

Historikern Jan Selling ställer sig kritisk till hur man ska gå vidare med vitboken som kartlade hur romer kränkts i Sverige under 1900-talet och hur utövarna ska ta sitt ansvar.

– Meningen kan ju inte vara att det här ska bli ytterligare en rapport eller studie som blir kvar i biblioteken och bara plockas fram av den verkligt intresserade, utan den stora frågan som kommer i dag eller i morgon är: "Hur ska vi gå vidare med det här?", säger Jan Selling, historiker vid Hugo Valentin Centrum vid Uppsala universitet.

Jan Selling är historiker vid Uppsala Universitet och medlem i det nordiska forskarnätverket Romers och resandes historia i Norden. Han säger alltså att även om vitboken var ett viktigt steg för att stärka romers förtroende för myndigheter så krävs det att den kompletteras med hur situationen ser ut för romer i dag och med förslag på åtgärder.

Han menar också att Sverige borde ta efter Norge som har tillsatt en oberoende kommission av experter och representanter från den romska och resande minoriteten för att utreda den norska statens behandling av romer. Där finns såväl ett museum som en kulturfond för att gottgöra de övergrepp som romer och resande fått utstå i Norge.

– Då tänker jag framförallt på att man skaffat sig ett samlat grepp. Att man låter det här granskas i ljuset av en oberoende instans. Det är därför vi har talat om kravet på en sanningskommission. Det kan vara någon annan typ av kommission, men viktigt är att den tar ett samlat grepp. Det ska inte behöva tillsättas en utredning här och en där så fort det händer någonting, utan man måste ha något som tittar både på historien och det som händer i dag, säger han.

Samtidigt riktade Jan Selling också kritik mot att det var få myndighetspersoner på plats vid den ceremoni som hölls när vitboken presenterades. Han menade att ceremonin främst lockade romer och resande och inte de som arbetat på institutionerna som kränkt dem.

– Vi hör här vittnesmål från de som drabbats, men var är de som utövat och praktiserat anti-ziganismen? Vi har ett undantag i dag: Gunno Gunnmo, som är före detta polis. Han berättade att han kom från den yrkeskulturen och ändrat sina uppfattningar under årens lopp och i år står han här som medförfattare till vitboken. Fler sådana vittnesmål skulle jag vilja höra. Man måste fråga personer från de här institutionerna som bedrivit anti-ziganism. Det är lärare, präster, poliser, tjänstemän, politiker och tjänstemän. De måste frågas ut och ta ställning, säger Jan Selling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista