Författaren Martin Widmark i sin skrivarlya i Stureby (Foto: Liv Heidbüchel/Sveriges Radio)

Barnboksförfattare ger ut lärobok om läsförståelse

3:03 min

Martin Widmark, känd för bland annat deckarserien om Lassemajas detektivbyrå, vill förbättra svenska elevers läsförståelse. I dag presenterar han sin bok En läsande klass.

Boken En läsande klass kommer att delas ut gratis till samtliga låg- och mellanstadieskolor i slutet av månaden. Att så många som var fjärde elev går ut nionde klass utan att förstå texter är ett allvarligt hot för demokratin, säger Martin Widmark. 

– Det här är det största samhällsproblem som vi har i Sverige. Jag kan inte se något annat som skulle kunna hota välfärden och demokratin så allvarligt som att en allt större grupp, i dag är det var tredje kille, inte kan ta till sig skriftlig information. 

Efter ett och ett halvt år är boken En läsande klass färdig att delas ut i svenska skolor. I boken lär fem lärare ut en beprövad metod om hur elever på ett enkelt och effektivt sätt kan ta till sig texter. Metoden kallas för reciprok, alltså ömsesidig, undervisning och bygger på forskning om vilka strategier vi använder när vi läser. Lärarna och eleverna får i boken om läsförståelse fem tecknade karaktärer till sin hjälp: spågumman, cowboyen, reportern, detektiven och konstnären. 

– Det här är någonting som man gör automatiskt som förälder när man läser för sina barn: Kommer du ihåg vad som hände igår? Vad tror du kommer att hända idag? Det här ordet, vad betyder det? De barnen som får läst för sig hemma återfinns inte bland de 30 procent som inte kan läsa i årskurs 9, utan de har fått i sig de här lässtrategierna ifrån barnkammaren och tar med sig dem in i skolarbetet. 

De senaste Pisa-undersökningarna bekräftar den negativa trenden att svenska elevers läsförståelse minskar allt mer. Jämfört med andra OECD-länder hamnar Sverige tydligt under genomsnittet. Även kreativ problemlösning försvåras av att inte kunna läsa på en godkänd nivå, menar Martin Widmark, som inte är förvånad över de dåliga resultaten. Med hjälp av den nya läroboken om läsförståelse hoppas Widmark att kunna vända trenden, säger han till Sveriges Radios tyska redaktion. 

– Min förhoppning är att om vi får majoriteten av de svenska låg- och mellanstadielärarna att förstå hur enkelt och bra det här fungerar så vänder vi de här siffrorna under tre, fyra år. Då tror jag att svenska ungar läser bra igen. 

Oavsett hur mycket föräldrarna uppmuntrar till läsning så är det skolans uppgift att lära elever att läsa och begripa det de läser, säger Martin Widmark som själv arbetat som lärare i Stockholms-förorten Rinkeby under tio års tid. Skolan har misslyckats kapitalt, säger han. 

– Som vuxen och engagerad i det här får det mig att skämmas hur vi har svikit barnen och lärarna. Jag tycker politikerna borde ta sitt ansvar och avgå. Jag tycker de ska säga att det här har vi inte fixat, vi har inte nått upp till de mål som vi skulle nå upp till, jag är personligen ansvarig för det här och kan inte sitta kvar, säger författaren Martin Widmark.  

Under förmiddagen presenterar han och Jenny Helldahl, projektledare på Junibacken, boken En läsande klass för jämställdhetsminister Maria Arnholm och socialdemokraternas skolpolitiske talesman Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista