Så tycker partierna i EU-valet:

Toppkandidaterna om EU-valets stora frågor

1:09 min

Med bara en dryg månad kvar till Europaparlamentsvalet har SR International frågat de olika partiernas toppkandidater om vilka EU-valfrågor som de tycker är de viktigaste.

I vår enkät svarar toppkandidaterna för riksdagspartierna och Piratpartiet på en rad olika EU-frågor. Samtliga kandidaters svar finns längst ned under denna artikel.

Till exempel svarar de på om det ska bli möjligt för flyktingar att söka asyl till EU utanför EU:s gränser, om EU borde få rätt att ta ut skatter, om EU:s militärsamarbets ska fördjupas, om EU:s inflytande över svensk rovdjurspolitik och om Ukraina och Turkiet ska kunna bli medlemmar i unionen.

SR International har också bett partierna/kandidaterna att lista sina tre viktigaste EU-valfrågor och deras bästa förslag i respektive fråga. Några av de frågor som återkommer är klimatfrågan, arbetsrätten, öppenhet och demokrati.

Moderaternas Gunnar Hökmark och Socialdemokraternas Marita Ulvskog tycker båda att jobben är den allra viktigaste frågan. Medan M vill stärka Europas konkurrenskraft och fördjupa den inre marknaden, så vill S ha slut på åtstramningspolitiken och fokus på jobben, i alla sammanhang. 

Klimatfrågan toppar Miljöpartiets Isabella Lövin och Centerpartiets Kent Johansson lista över de viktigaste valfrågorna. Men Miljöpartiets förslag om hur man ska minska utsläppen av växthusgaser går längre än Centerns. Marit Paulsen (FP) lyfter upp sina hjärtefrågor, bland annat djurvälfärden, maten och landsbygden.

Piratpartiet som ju sitter i Europaparlamentet sedan 2009 går till val på sina profilfrågor, det vill säga att försvara ett fritt internet, fri fildelning och en reformerad upphovsrätt. Kristdemokraternas Lars Adaktussons viktigaste fråga handlar om att reformera Europa genom att se till att beslut tas så nära väljarna som möjligt.

Vänsterpartiets förstanamn Malin Björk är den enda kandidaten som lyfter välfärden som en av de tre viktigaste valfrågorna. Hon vill förändra den ekonomiska politiken så att den sätter "människor före vinstintressen".

Sverigedemokraternas Kristina Winberg vill stoppa maktförskjutningen till Bryssel och skära i EU:s budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista